Ono što dijeli nas ljude od ostalih članova životinjskog carstva je naša sposobnost da razvijamo i usvajamo običaje i tradicije oko svega, od rituala ljepote do seksualnih navika. Ljudi to toliko vole raditi da je svijet postao bogatiji za stotine različitih kultura od nastanka čovječanstva. Pravila ponašanja nesumnjivo su jedan od najvažnijih dijelova svake kulture. Donosimo vam osam zanimljivih primjera.

Upiranje usnama u Nikaragvi

Geste koje radimo rukama razlikuju se u kulturama diljem svijeta, ali u rijetkim primjerima geste se pokazuju ustima. U Nikaragvi, uobičajeno je nešto pokazivati ustima, za razliku od upiranja prstom koje je uobičajeno u ostatku svijeta. To izgleda kao svojevrsni „ duck face“, osoba napući usne i može njima pomicati prema naprijed ili lijevo-desno kako bi ukazala na nešto što se događa u blizini.

Poljupci u Francuskoj

Svaka zemlja ima svoje rituale prilikom pozdravljanja. Južnoameričke i romanske kulture dijele isti običaj da prilikom pozdravljanja ljube svoje bližnje u obraz. Kao što znamo, taj je ritual također dio naše kulture, ali za razliku od nas, Francuzi i Latinoamerikanci ne ljube samo ljude koje poznaju nego se ljube i prilikom prvog upoznavanja. Francuzi su poljupce u obraz doveli do potpunog novog nivoa: pravila su drugačija za žene i muškarce, broj poljubaca koji se izmjenjuju mijenja se od regije do regije. Prilikom dolaska u društvo, na druženje, tulum i slično, Francuzi će obići sve okupljene, i one koje poznaju i one koje ne poznaju, pozdraviti ih i izljubiti.

Pljuckanje mladenke u Grčkoj

Ovaj ritual postao je popularan nakon poznatog filma Moje grčko vjenčanje. Pljuvanje se u Grčkoj smatra ritualom koji donosi dobru sreću i koja služi za tjeranje vraga (sličan je ritual i kod nas, npr. prilikom susreta sa crnom mačkom). Pljuvanje na mladenku ne znači da će je uzvanici zasuti sočnim pljuvačkama. Radi se o više simboličkom činu oponašanja pljuvanja i popratnog zvuka „puj puj puj“. Grci ovo rade i u posebnim prilikama kao što je krštenje. Kao i kod nas, pljuckanje je dio praznovjerna; vjeruje se da ono tjera vraga i prilikom običnog razgovora (kao što je na primjer i kucanje o drvo).

Dan začeća u Rusiji

U većini kultura seksu, braku i reprodukciji pristupa se na jednak način. No u ruskom gradu Uljanovsku zbog pada nataliteta, nejednakog broja žena i muškaraca i sve kraćeg životnog vijeka muškaraca gradonačelnik je odlučio pokrenuti konkretne mjere, 12. rujna proglasio je praznikom – danom začeća. Taj je praznik namijenjen tome da parovi ostaju kod kuće i rade na natalitetu! Roditelji čija se djeca rode točno devet mjeseci kasnije mogu i osvojiti nagrade za svoj doprinos.

Davanje napojnice u Americi

U Americi je kultura davanja napojnica vrlo razvijena. Za razliku od država u kojima se nikada ne ostavlja napojnica ili se ostavlja tek simbolična cifra, a u iznimnim slučajevima i veća količina novca ako ste bili posebno zadovoljni uslugom ili hranom, u Americi je ostavljanje napojnice u restoranima gotovo obavezno. Očekuje se da gost ostavi 10-20% iznosa računa kao napojnicu. Većina osoblja preživljava upravo od napojnica jer su zakonom određene plaće konobara prilično niske. Pravila davanja napojnica različita su za barmene, dostavljače i ostale ljude koji rade u uslužnim djelatnostima.

Druženje na grobljima u Danskoj

U mnogim zemljama groblja nisu uobičajena mjesta za druženje i oko njih se razvijaju strašne legende i mitovi. U sekularnoj Danskoj, stvarnost je potpuno različita. Mnogi vole provoditi vrijeme u parkovima, ali Danci se druže i na grobljima. Nemojte se začuditi ako za lijepog vremena na danskim grobljima sretnete cijele obitelji kako šeću i uživaju u lijepom danu. U Danskoj su groblja više kao parkovi, namijenjeni za šetnje i druženje s obitelji i prijateljima.

Upiranje palcem u Maleziji

U nekim zemljama upiranje kažiprstom smatra se napadnim i nepristojnim. Iako bi se pripadnici mnogih kultura složili da upiranje prstom u nekoga nije baš najpristojnija stvar na svijetu, u Maleziji i Indoneziji ova se gesta smatra izuzetno uvredljivom. Umjesto upiranja kažiprstom, pokazuje se palcem, što se smatra pristojnom opcijom. U mnogim afričkim zemljama, prstom se upire isključivo u predmete, nikada u ljude.

Srkanje u Japanu

Većina društava diljem svijeta ima određena pravila ponašanja za stolom. U zapadnim kulturama, jedenje popraćeno mljackanjem ili srkanjem smatra se nepristojnim. Međutim, srkanje prilikom jedenja rezanaca u Japanu ima potpuno drugačije značenje. U zapadnim zemljama rezanci se konzumiraju tako da se najprije zamotaju oko vilice prije nego se stave u usta. Za razliku od toga, u Japanu se rezanci jednostavno usrču. Srkanje se smatra znakom da zaista uživate u jelu. Neki znanstvenici čak tvrde da srkanjem više zraka dolazi do nepca te se tako poboljšava okus hrane.

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić

Photo by Peter Hershey on Unsplash