Sastavili smo popis najdražih filmova koji su nas potaknuli na neka od naših putovanja i zbog kojih su se neke destinacije našle na našem popisu želja. Uz neke smo se smijali, uz neke plakali, ali svaki od ovih filmova na nas je ostavio snažan dojam.

Marigold Hotel (The Best Exotic Marigold Hotel) – priča o grupici umirovljenika koji iz različitih razloga otputuju u Indiju i ispreplitanju njihovih životnih puteva. Film zrači pozitivom i pokazuje da nikada nije kasno za novi početak i putovanja! Uz dozu dobrog britanskog humora, ovaj film promijenio nam je perspektivu o Indiji i poželjeli smo je istražiti.

Darjeeling d.o.o. (The Darjeeling Limited) – ješ jedno filmsko ostvarenje zbog kojeg smo poželjeli otputovati u Indiju. Priča o tri brata koji nakon očeve smrti putuju Indijom u potrazi za majkom koja se bavi misionarskim radom, a pritom se i međusobno zbližavaju. Braća putuju vlakom, tako da kroz film vidimo razne kadrove indijskih krajolika. Film je većinom snimljen u indijskoj saveznoj državi Radžastan koja se nalazi na sjeveroistoku indijskog potkontinenta. Sve je prepuno boja i živopisnih prizora, potkovano zanimljivom pričom, humorom i dobrim soundtrackom. Za svaku preporuku!

Divljina (Wild) – priča o mladoj ženi izgubljenoj u tugama svog života, koja je potonula u droge i put prema dnu, a nakon životne tragedije kreće na put pročišćenja. S ruksakom na leđima odluči propješačiti Stazu pacifičkih vrhova, koja se proteže zapadnom obalom Sjeverne Amerike i duga je gotovo 2000 kilometara. Inspirativna priča o ljekovitoj moći prirode, putovanja i ponovnom otkrivanju sebe. Ponekad je iscjeljujuće i važno putovati potpuno sam.

U divljini (Into the wild) – film snimljenoj po istinitoj priči o Chrisu McCandlessu koji je nakon završetak fakulteta, unatoč očekivanjima obitelji, odbacio sve što posjeduje i krenuo prema Aljaski te putem susreo mnogo zanimljivih ljudi. Ovaj film ponovno će vas uvjeriti da su putovanja, prijateljstva, i zajednički sretni trenuci važniji od suvišnih materijalnih stvari koje gomilamo u svojim životima i podsjetiti da umjesto još jednog para cipela uštedite novac za novo putovanje.

Vicky Cristina Barcelona – priča o dvije prijateljice Amerikanke koje tijekom ljeta putuju Španjolskom, a svaka na svoj način otkriva ponešto o sebi. Poželjet ćete otputovati u magičnu Barcelonu, uživati u zvukovima španjolske gitare i hedonističkom načinu života koji propagiraju likovi španjolskih umjetnika u filmu :)

Praznik u Rimu (Roman Holiday) – priča o princezi na turi Europom koja na jedan dan zaboravi svoje obaveze i provede dan kao “obična” djevojka. U pratnji američkog novinara ona otkriva Rim i njegove znamenitosti. On možda zna tko je ona, a možda i ne? Nakon gledanja ovog klasika s Audrey Hepburn u glavnoj ulozi, pokušajte ne poželjeti otputovati u Rim i zaljubiti se u visokog crnog neznanca. Ili neznanku :)

Dnevnik Che Guevare (The Motorcycle Diaries) – film prikazuje mladog Ernesta “Che” Guevaru i što ga je inspiriralo na borbu protiv nejednakosti. On s prijateljem Albertom Granadom na motociklu putuje Južnom Amerikom, od Buenos Airesa do Caracasa, a putovanje mu polako otvara oči o političkoj nepravdi diljem kontinenta. Film je sniman na stvarnim lokacijama, prema Guevarinom dnevniku, od Andi i Machu Picchua do vrlo teško pristupačnog San Pabla u kojemu se nalazila bolnica za gubavce, jedna od posljednjih na svijetu.

Kriminalci na godišnjem (In Bruges) – jedna od naših najdražih komedija, čije se radnja neočekivano odvija u belgijskom Brugesu. Kontrast dvojice glavnih likova, od kojih jedan želi što prije otići iz je*enog Brugesa, a drugi pokušava iskoristiti vrijeme za razgledavanje ovog predivnog srednjovjekovnog gradića, glavni je razlog za smijeh. Nama se svidjelo što je film smješten u gotovo anonimni gradić, a ne u već toliko puta viđene metropole. Nisu Pariz i London jedini gradovi vrijedni razgledavanja :P

Tajni život Waltera Mittyja (Secret Life of Walter Mitty) – Walter Mitty “običan” je zaposlenik u časopisu Life (život). U njegovu životu ne događa se ništa uzbudljivo, a Walter većinom živi u svom bogatom svijetu mašte. Kada se čini da će dobiti otkaz, Walter kreće u potragu za izgubljenom fotografijom poznatog fotografa te kreće na putovanje koje ća ga od njujorškog Manhattana odvesti do Islanda i Grenlanda pa sve do Himalaje. Fantastičan film koji će vas čim ga pogledate potaknuti da ustanete iz fotelje i  krenete u akciju!

Što mislite? Podijelite s nama koji su vaši najdraži filmovi povezani s putovanjima :)