Neobična pustoš Cober Pedyja, brežuljci od pješčanika (crvenkaste sedimentne stijene), koji su rezultat dugogodišnjeg rudarenja opala, daju filmski, gotovo nestvaran dojam ovom neobičnom gradu. Ne čudi stoga da je bio savršena scenografija za brojne filmove koji su u njemu snimljeni, između ostaloga treći nastavak popularnog Mad Maxa.

Od otkrića opala prije stotinjak godina, grad je postao središtem rudarenja ovog dragog kamena. Oko 70% proizvodnje opala na svijetu opada na ovaj grad, koji zbog toga i nosi ime svjetske metropole opala. Zanimljivo je da posljednje otkriće, opalizirani biser, seže čak 65 milijuna godina u prošlost!

Ništa vezano uz ovaj grad nije za one slabog srca. Za početak, ovdje je jako vruće. Jako, jako, vruće. Tijekom ljeta temperature dostižu i do 45 stupnjeva u hladu, ako ga uopće pronađete. Tek je nedavno pokrenuta inicijativa za sadnju drveća, kojeg prije gotovo i nije bilo. Umjesto da se presele u krajeve s umjerenijom klimom, najstariji stanovnici ovog grada prilagodili su se paklenim temperaturama. Ovi izdržljivi rudari počeli su raditi ono što im najbolje ide; kopati rupe u brežuljcima kako bi napravili podzemna staništa. Tražeći zaklon od vrućine i hladnih pustinjskih noći tijekom zime, stanovnici Coober Pedyja počeli su kopati još dublje i graditi domove u podzemlju. Danas otprilike polovica stanovništva živi u podzemnim nastambama, gdje se kroz cijelu godinu temperatura održava na ugodnih 24 stupnja.

Stanovnici Coober Pedyja kroz godine su se izvještili u gradnji podzemnih nastambi, gradeći domove koji premašuju jednu ili dvije sobe te se povezuju u komplicirane nizove prostorija koje se šire poput paukove mreže. U nekim se domovima nalaze i podzemni bazeni.

Podzemna zajednica uključuje i muzeje i crkve. U podzemnom kompleksu nalaze se i katolička i srpska pravoslavna crkva, ukrašene vjernim prikazima svetaca urezbarenih u stjenovite zidove.

Stanovnici ističu da je ljepota života pod zemljom u tome da je veoma tiho i mirno, a budući da nema prirodnog svjetla, ako ništa drugo, po noći se dobro naspavaju.

Ali zanimljiv je i život na danjem svjetlu! Po cijelome gradu naići ćete na tragove rudarske prošlosti. Primjerice, u Coober Pedy Drive-in kinu, uprava moli posjetitelje da ostave svoje eksplozive kod kuće, a znakovi po cijelome gradu upozoravaju ljude na opasnost od neoznačenih rupa, ostataka prethodnih kopanja opala. Tko se ne pridržava upozorenja, mogao bi zauvijek ostati zarobljen u pijesku! U gradu se nalazi i gomila napuštenih sprava za rudarenje i kopanje, svjedoci nekih prošlih vremena, kada su ljudi ovdje dolazili u potrazi za boljom budućnosti koju bi im omogućio dragocjeni opal.

Ako vas privlači duh rudarskog, divljeg krajolika, s bizarnim pomakom prema podzemnom svijetu i gotovo futurističkim ozračjem, razmislite o tome da posjetiti ovaj neobični grad.

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić

Photo by: Twitter