Ruski državni muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu jedan je od najstarijih i najvećih muzeja na svijetu. Osnovala ga je carica Katarina Velika 1754. godine. Muzej danas broji preko 3 milijuna izložaka. Otvoren ja za publiku od 1852., a turisti iz cijelog svijeta svakodnevno se dive njegovu postavu.

Muzej se nalazi unutar kompleksa povijesno važnih građevina na obali rijeke Neve, koji uključuje i Zimski dvorac, rezidenciju ruskih vladara. Tijekom vladavine carice Elizabete Petrovne u prvoj polovini 18. stoljeća, palača je bila „pod opsadom“ miševa koji su poharali carske kuhinje i smočnice te uništili drvenariju.

Elizabeta je naredila da se u Ermitaž nasele mačke kako bi se zaustavila ova najezda. Mačke su se pokazale kao vrlo učinkovito rješenje za problem miševa, pa ih je carica odlučila zadržati. Njezina nasljednica Katarina Velika prepoznala je važnost umjetnosti, počela nabavljati znamenita djela starih majstora te osnovala muzej.

Kada je čitava palača pretvorena u muzej, mačke su ostale živjeti na posjedu kako bi štitile postav. Mačke su tako stalne stanovnice Ermitaža od 18. stoljeća, osim kratkog perioda u prvoj polovici 20. stoljeća. Nakon Oktobarske revolucije 1917., Ermitaž je nacionaliziran, a 30-ih godina Staljin počinje rasprodavati bogatu muzejsku kolekeciju kako bi se mogla finacirati industrijalizacija zemlje. Najtraumatičnije razdoblje u povijesti Sankt Peterburga dogodilo se za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je grad bio opsadom čak 900 dana. Gradom je tada zavladala velika glad te je preminulo preko milijun građana. Ljudi su iz očaja jeli doslovno sve što su uspjeli naći, a tako su nastradale i gradske životinje, uključujući i mačke iz Ermitaža. Početkom pedesetih godina, nakon Staljinove smrti, muzej ponovno otvara svoja vrata. Nove mačke dovedene su u Ermitaž kako bi se nastavila tradicija istrebljivanja glodavih neprijatelja umjetnosti. Mačke su, zbog nedostatka sredstava, živjele u prilično lošim uvjetima do sredine devedesetih, kada je uprava muzeja pokrenula program za zaštitu i njegu dlakavih stanovnica muzeja.

2007. godine uprava je počela posvajati mačke lutalice, a od 2011. svake se godine obilježava dan mačaka Ermitaža. Trenutno u Ermitažu žive 74 mačke. Smještene su u podrumu i više ne smiju nesmetano lutati galerijama. Ali ne brinite, dobro su zbrinute. Na njih svakodnevno pazi četvero volontera, tu je i mala veterinaraska ambulanta i posebna kuhinja u kojoj se pripremaju mačji obroci. Od 2015. možete i posvojiti mačku iz Ermitaža :)

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić