Život, smrt i regeneracija

Japan je zemlja koja nas ne prestaje iznenađivati svojim tradicijama i filozofijom življenja. Stiže proljeće, a mi smo istražili kako ga dočekuju u Japanu :)

Svakoga proljeća, kada u Japanu procvjetaju trešnje, obitelji i prijatelji okupljaju se kako bi zajedno promatrali procvale krošnje. Organiziraju piknike, sviraju i druže se ispod ružičastih svodova cvjetića. Taj običaj u Japanu ima poseban naziv – hanami. Trešnjini nježno ružičasti cvjetovi zaista su predivni, ali iza hanami rituala skriva se i dublje značenje. Trešnjin cvijet (sakura) je i nacionalni simbol Japana te se slavi ne samo zbog ljepote, nego i zbog odraza života, smrti i regeneracije.

Japanci slave ljepotu, krhkost i prolaznost života.

Ovaj ritual bezvremenska je metafora ljudskog života. Sezona cvata je veličanstvena i opojna, ali tragično kratka. To je podsjetnik da su i naši životi prolazni.

Zašto ne bismo na isti način slavili vrijeme koje nam je dano, s jednakom radošću? Zašto ne uživamo u životu kada znamo da može završiti u bilo kojem trenutku? Zašto ne uživamo u ljepoti i milosti koja nas okružuje; u obitelji, prijateljima, prirodi, smijehu? Sve se to pitaju Japanci, a trešnjin cvijet podsjeća ih da ponovno obrate pozornost na sve dobro i lijepo u svojim životima.

Trešnjin cvijet kao utjelovljenje ljepote i smrtnosti seže daleko u prošlost, no nitko u povijesti Japana nije bolje personificirao ovu metaforu od samuraja, ratnika feudalnog Japana koji su živjeli po bushido principu, tj. “putu ratnika”, strogom moralnom kodu poštovanja, časti i discipline. Njihova je zadaća bila zrcaliti ove vrijednosti u vlastitim životima, ali i cijeniti neizbježnost smrti bez straha jer su u bilo kojoj borbi mogli izgubiti život.

Sakura je oduvijek simbolizirala početak proljeća, vrijeme obnove i optimizma. Cvjetovi donose nadu, nove snove i želje. Kada su trešnjini cvjetovi u punom cvatu, budućnost vrvi mogućnostima.

Hanami nije obična proljetna aktivnost, nego nacionalna razonoda s dubokim kulturnim i religioznim korijenima.
Kada se Japanci okupe ispod trešnjinih stabala, ne dive se samo ljepoti cvijeća. Sa čašicom sakea u jednoj i bento kutijom u drugoj ruci, oni žive po carpe diem principu – iskorištavaju dan! Slave ljepotu života! Prisjećaju se onih koje su izgubili i cijene svoje živote s osjećajem divljenja i strahopoštovanja, opraštaju se od prošlosti i kreću u novi period života ispunjen novim nadama. Trešnjini cvjetovi podsjećaju ih da su i oni sami poput njih, prekrasni i prolazni. Baš kao i svi mi.

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić