Knosos se nalazi na izdvojenoj lokaciji na brežuljku Kefalu, 6 kilometara od današnjeg glavnog grada Herakliona, okružen nasadima maslina, vinogradima i čempresima. Povijest nas uči da je upravo ovdje bila prijestolnica kralja Minosa, koja je bila i administrativno i vjersko središte otoka. S palačom kralja Minosa u Knososu povezani su brojni uzbudljivi mitovi, poput onoga o Labirintu i Minotauru ili o Ikaru i Dedalu. Grad je doživio vrhunac u vrijeme Minojske civilizacije (2000. – 1350. pr.Kr.), kada je bio glavni grad Krete.

Istraživanje ovog područja i iskopavanje drevne palače započelo je 1900. godine pod vodstvom Engleza Arthura Evansa. Tada su otkriveni brojni slojevi: neolitički, minojski, grčki, rimski, bizantski i turski. Obnova se temeljila na iskopanim dokazima i ostacima palače iz minojskog sloja te ćete se danas diviti arhitekturi i eleganciji veličanstvene Palače kralja Minosa. Daljnji dokazi o postojanju minojske civilizacije pronađeni su na iskopištima u Festosu i Maliji.

Mit o Minotauru

Minos je bio legendarni kretski kralj, a tijekom svoje vladavine uspio je stvoriti veličanstvenu minojsku civilizaciju. Mit o njegovoj vladavini povezan je i s nastankom kulta bika na otoku. Kada je Zeus oteo Europu, odveo ju je na Kretu, a ona mu je ondje rodila tri sina: Minosa, Radamanta i Saredona. Minos se oženio Pasifajom i s njom imao šestero djece.

Nakon smrti kralja Asteriosa, Minos preuzima prijestolje. Zatražio je od boga mora Posejdona znak da je upravo on predodređen da bude kralj. Posejdon se složio te se iz mora pojavio prekrasni bijeli bik kojega je Minos morao prinijeti kao žrtvu. Minos je bio zapanjen ljepotom životinje te je umjesto nje žrtvovao drugog bika. Za kaznu, Posejdon je naveo njegovu ženu Pasifaju da se zaljubi u bijelog bika! Arhitekt i izumitelj Dedal pomogao je Pasifaji tako što je za nju napravio drvenu konstrukciju prekrivenu kožom u koju se uvukla kako bi nalikovala kravi. Iz veze bika i Pasifaje rođen je Minotaur, čudovište s tijelom čovjeka i glavom bika. Kako bi sakrio tu sramotu, Minos je naložio Dedalu da izgradi labirint u kojega će zatočiti Minotaura. Labirint izgrađen prema Dedalovoj zamisli bio je toliko kompleksan da iz njega nitko nije mogao izaći.

Kada su Atenjani ubili jednog od Minosovih sinova, on se zakleo da će ih uništiti. Uplašeni Atenjani bili su spremni učiniti sve što kralj od njih zatraži. Minos je naredio Atenjanima da svake godine šalju 7 djevojaka i 7 mladića kao žrtvu Minotauru. Hrabri Tezej, sin atenskog kralja Egeja, ubio je čudovište i pobjegao iz labirinta uz pomoć Minosove kćeri Arijadne. Zajedno su pobjegli s Krete, uz Dedalovu pomoć.

Kada je Minos saznao da je Dedal sudjelovao u bijegu njegove kćeri, naredio je da ga zatoče u labirint zajedno s njegovim sinom Ikarom. Dedal je kao tvorac labirinta znao da je iz njega nemoguće pronaći izlaz, no dosjetio se rješenja. Sa sinom je skupljao perje ptica te od njega napravio krila koja su zatim voskom prilijepili na leđa.

Dedal je upozorio sina da ne leti previsoko jer bi sunce moglo otopiti vosak. Međutim, Ikar nije poslušao očeve upute te se uzdizao sve više i više. Vosak koji je držao krila počeo se topiti, a mladić se strovalio u more i utopio. Očajni Dedal nastavio je letjeti iznad mora koje od tada nosi Ikarovo ime.

Posjetite Knosos i istražite minojsku civilizaciju

Mit o labirintu nastao je zbog razgranatog i zamršenog kompleksa palače. Naime, ona se prostirala na čak 16 000 metara kvadratnih te je brojila preko 1000 prostorija. Zbog toga je odavala dojam labirinta, kako su je Grci i prozvali te predstavlja najznačajniji spomenik minojske kulture. Prikazi bika zauzimali su središnje mjesto u umjetnosti. U poznatoj palači nađena je i znamenita freska koja prikazuje natjecanje u preskakanju bikova.

Tijekom razgledavanje ove palače vidjet ćete rekonstruirane ostatke palače, freske, reljefe, dvoranu s kraljevim prijestoljem… Mnogi detalji upućuju na to da je minojska civilizacija bila sofisticirano i razvijeno društvo.

Danas se može vidjeti tek jedan dio nekadašnjeg velebnog zdanja, no uključite li maštu, lako ćete prizvati veličanstveni period iz vremena procvata kretske civilizacije, zamisliti Minosa na prijestolju i Minotaura koji luta labirintom.

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić