Finska je zemlja kojoj se divimo iz brojnih razloga koji pokazuju koliko država brine o svojim stanovnicima. Nedavno smo otkrili kako brinu i o svojm budućim građanima!

Radi se o zanimljivoj tradiciji koja traje više od 80 godina: svaka trudnica od države na poklon dobiva kutiju koja je nešto poput „start paketa“ za majčinstvo te sadrži dječju odjeću, plahte, igračke, a može se koristiti i kao dječji krevetić. Ideja koja stoji iza ove državne potpore jest da se svakom djetetu u Finskoj, bez obzira na podrijetlo, omogući jednaki početak.

Kutija predstavlja ritual prijelaza u majčinstvo koji ujedinjuje brojne generacije žena u Finskoj. Finske mame smatraju se najsretnijima na svijetu, a tome sigurno pridonosi i ovaj paket. Žene se osjećaju sigurno jer znaju da su dobro zbrinute.

U kutiji za buduće majke nalaze se bodiji i vanjska odjeća za bebe, vreća za spavanje, dječja kozmetika, pelene, posteljina i mali madrac. Budući da se madrac nalazi na dnu kutije, ona može postati i bebin prvi krevetić. Mnoge bebe svoj prvi san „odrade“ upravo u kutiji. Žene mogu odabrati žele li kutiju ili novčanu naknadu koja iznosi 140 eura, ali čak 95% njih odlučuje se za kutiju jer njen sadržaj vrijedi mnogo više.

Program potpore budućim majkama započeo je 1938. godine. Tridesetih godina Finska je bila siromašna zemlja, a stopa smrtnosti novorođenih beba visoka. U početku se kutija davala samo obiteljima s niskim prihodima, no to se promijenilo 1949. godine, kada su je počele dobivati sve trudnice. Nova je legislativa nalagala budućim majkama da posjete doktora prije 4. mjeseca trudnoće te bi tada dobile kutiju. Zahvaljujući ovom državnom programu, stopa smrtnosti novorođenčadi znatno se smanjila u narednim desetljećima. Poticanje dobrog roditeljstva dio je politike kutije za majčinstvo od samih početaka. Ranije je običaj bio da bebe spavaju u krevetu zajedno s roditeljima, što nije bilo preporučljivo. Dolaskom kutija bebe su mogle spavati odvojeno od roditelja.

Sadržaj kutije mijenjao se tijekom godina, odražavajući promjene u društvu. U tridesetim i četrdesetim godinama kutija je sadržavala materijale za šivanje jer su majke same izrađivale odjeću za svoje bebe. Tijekom Drugog svjetskog rata, flanel i pamuk bili su prijeko potrebni za izradu vojničkih uniformi te su materijali zamijenjeni papirnatim plahtama i dekama za zamatanje beba.

Pedesete su donijele zamjenu materijala za šivanje konfekcijskom odjećom, a šezdesetih i sedamdesetih ona se počela proizvoditi od rastezljivog pamuka u raznim bojama koji se lakše prao od nerastezljivih bijelih materijala.

Vreća za spavanje u kutiji se pojavila 1968., a sljedeće godine i prve jednokratne pelene, ali ne zadugo. Na prijelazu stoljeća jednokratne pelene ponovno su zamijenjene platnenima zbog očuvanja okoliša. Iz kutije su s vremenom isključene i bočice i dude varalice kako bi se potaknulo dojenje. Također, u kutiju je uključena slikovnica kako bi se djecu naviklo na knjige i potaknulo na čitanje.

Nekim bi obiteljima sadržaj kutije bio nedostupan da nije besplatan, iako se više žena složilo da nije toliko stvar u štednji novca, koliko u štednji vremena – ne moraju odlaziti u šoping, uspoređivati cijene, birati… Osim toga, neke majke odaberu novčanu naknadu prilikom druge trudnoće jer odjeću iz kutije mogu nositi i muška i ženska djeca – boje odjeće namjerno su rodno neutralne.

Kutija za majčinstvo u Finskoj je i svojevrsni simbol – simbol ideje o jednakosti i važnosti djece.

Još jedan aplauz za Fince!

 

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić

Foto: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201808152201138206