Možda ste naišli na fotografije iz Maroka koje prikazuju koze na granama stabla i ništa vam nije bilo jasno? Koza na stablu? Zvuči kao početak nekog vica. No evo o čemu se zapravo radi te u kojoj to industriji „rade“ marokanske koze.

Koze se penju na stabla imena Argania spinosa, tj. stabla argana i žvaču njihove plodove, od kojih se proizvodi dragocjeno ulje. Ova endemska biljka raste u jugozapadnom Maroku, a bodljikavo i trnovito stablo proizvodi žućkasto cvijeće koje se razvija u male plodove, čije se sjemenke nalaze u orahu koji je okružen mekim mesom i tvrdom vanjskom opnom.

Srž ovog ploda ono je što privlači koze stablima argana. One bi sigurno ostale kopitima čvrsto na zemlji i pasle plodove koji su im u dosegu, no nakon što su potamanile one dostupne, penju se po stablu da nađu još. U zemlji u kojoj hrana može biti poprilično nedostupna divljim životinjama, koze su otkrile hranu u kojoj uživaju i za koju se ne moraju natjecati s drugim životinjama. Farmeri ih ne puštaju na drveće dok plodovi nisu zreli, a dozrijevanje traje više od godinu dana.

Orah argana koristi se za proizvodnju danas vrlo traženog arganovog ulja, koje se zbog svojih blagotvornih svojstava koristi u kozmetičke i kulinarske svrhe. Pa zašto onda uzgajivači žele da koze jedu plodove? One ne mogu probaviti arganove orahe, nego pojedu sočni dio oko oraha, kojega zatim cijelog progutaju. Orah prolazi kroz kozin probavni trakt, a u tome procesu postaje mekši, prije nego što izađe s izmetom. Orasi se zatim skupe i samelju kako bi se dobilo ulje.

Iako su koze još donedavno imale veliku ulogu u industriji arganovog ulja, povećana potražnja i brzorastuće tržište proizvoda od arganovog ulja dovele su do razvoja alternativnih načina za masovnu proizvodnju ulja. Također, ulje dobiveno iz oraha koje izluči koza koristi se samo u kozmetičke svrhe.

No danas je turizam jedan od glavnih razloga zbog kojeg se koze puštaju na stabla. Farmeri će zaraditi nešto novaca od oraha koje skupe, ali zaradit će više tako da naplaćuju znatiželjnim turistima fotografiranje ovog neobičnog prizora koji je postao vrlo popularna atrakcija. U potrazi za brzom zaradom, sve više i više farmera kupuje velika stada koza kako bi zaradili na taj način. Iako su plodovi zreli i spremni za brstenje samo u određenom periodu godine, a to je u kasno proljeće i rano ljeto, farmeri često stavljaju koze na drveće tijekom turističke sezone, što znači da koze provode duge i vruće dane na stablima, kada nemaju ništa za jesti. Veći broj koza na stablima argana pridonosi i smanjenju broja zdravog drveća. Jedenje plodova prije nego što su zreli i grickanje mladog lišća može zaustaviti rast drveća. Stalno penjanje na drveće također ga može oštetiti. Zato su šume argana u sjevernoj Africi uvrštene na UNESCO-vu listu posebnih rezervata biosfere.

Plodove ne mogu konzumirati ljudi, stoga ne pokušavajte grickati plodove koje nađete na tlu :P

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić