„Romeo, o Romeo! Zašto si Romeo?“ govori Julija sa svog balkona.

Svima nam je dobro poznata nesretna priča o dvoje mladih ljubavnika i slatka šaputanja na njenom balkonu. Ova je priča postala toliko popularna i omiljena da Julijina kuća u Veroni svake godine privlači tisuće turista, iako je Julija izmišljen lik, a Shakespeare nije precizirao točnu lokaciju njena doma. Bez obzira na to, Casa di Giulietta magnet je za zaljubljene i ljubitelje slavne tragedije.

U kući je nekada živjela obitelj Capello, što je bilo dovoljno slično Julijinu prezimenu Capuletti kako bi grad upravo tu kuću pretvorio u turističku atrakciju. Kuća je izgrađena u 13. stoljeću, a legendarni je balkon sagrađen naknadno, nakon što je obitelj 1905. prodala kuću gradu. U dvorištu se nalazi Julijin kip, a posjetitelji se rado upuštaju u neizbježni ritual dodirivanja njenih grudi za sreću u ljubavi (iako je Julija baš i nije imala).

Tragedija koju je napisao Shakespeare je nadahnuta pjesmom Arthura Brookea iz 1562., koji je svoje nadahnuće pronašao u  još starijim djelima talijanskih autora o mladim ljubavnicima i zavadi između obitelji Montecchi i Capuletti. Ova se prezimena spominju i u Danteovu „Čistilištu“, no bez spomena o nesretnim ljubavnicima.

Iako je kuća očiti mamac za turiste, dirljivo je vidjeti koliko je ljudi posjećuje zbog čiste i iskrene vjere u ljubav. Zidovi podno balkona prepuni su natpisa i poruka u kojima posjetitelji mole za pomoć. Na papirićima su ispisani ljubavni problemi i nade za sretnu budućnost u ljubavi. Popularno je i uvjerenje da će parovi biti zauvijek zajedno ako u kući ostave izjavu svoje ljubavi (u obliku malih grafita poput Dunja+Sven, Barbara+Ivan itd…). A za one koji ne mogu otputovati u Veronu tu je Julijin klub: svake godine tisuće pisama pristižu na adresu Julijine kuće, moleći za pomoć u pronalasku ljubavi. Marljivi članovi te neprofitne udruge šalju odgovore na sve strane svijeta, održavajući na životu vjeru u ljubav i nadu u pronalazak srodne duše.

Najpopularnije vrijeme za posjet Julijinoj kući očekivano je – Valentinovo. Beznadni romantici ove su godine dobili priliku provesti noć u Julijinoj kući i to upravo na praznik zaljubljenih. Airbnb je odlučio ponuditi Julijinu sobu na taj poseban dan, a zainteresirani parovi morali su poslati pismo u kojemu prepričavaju svoju ljubavnu priču i zašto bi baš oni trebali biti ti koji će dobiti priliku za jedinstveni romantični provod. Sada je pravo vrijeme da počneš skupljati novce za putovanje i tako razveseliš svoju bolju polovicu izletom za pamćenje!

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić