Znana je pod mnogim imenima kao što je sretna mačka, mačka koja maše, mačka koja doziva, a službeno se zove Maneki Neko i može je se vidjeti diljem svijeta. Neki misle da ovaj kipić mačke maše kao pozdrav na odlasku, ali ona zapravo poziva da dođete, maše vam da joj priđete.

Iako mnogi ovu smiješnu mačku povezuju s kineskom tradicijom, njeni su korijeni zapravo – japanski. Ovaj talisman naći ćete u gotovo svakom domu i trgovini u Japanu, s jednom ili dvjema šapama podignutim u zrak. Svakako je kupite za uspomenu i postavite uz svoju Miss Wood pluto kartu svijeta, i kreirajte prekrasni izložbeni kutak s vašeg putovanja.

Iako izgleda kao da maše, budući da se šapa pomiče gore-dolje, ta radnja ima drugačije značenje. Vjeruje se da podižući desnu šapu štiti dom, a podižući lijevu, zaziva uspjeh u poslu.

Još uvijek se vode rasprave o tome koji je grad može „prozvati svojom“, ali najustrajnija legenda je ona koja uključuje grad Gotokuji u tokijskom okrugu Setagaya. Tamo se čak nalazi i hram posvećen Maneki Neko.

Hram je nezaobilazna atrakcija ako posjećujete Japan, a u njemu ćete zateći mnoštvo nasmiješenih maca. Lokalna legenda kaže da je hram nastao ovako: u 15. stoljeću, na početku Edo perioda, u hramu, koji je tada bio tek kućica, živio je redovnik koji je teško spajao kraj s krajem. Imao je mačku koju je jako volio te s njom dijelio i ono malo što je imao. Jednoga je dana zamolio mačku da mu donese sreću. Nedugo zatim, na vratima nastambice, za vrijeme oluje, pojavili su se samuraji i rekli kako im je mačka mahnula preko ceste.

Redovnik im je poslužio čaj, čime su samuraji bili oduševljeni. Jedan od samuraja predstavio se kao feudalni gospodar grada Hikone. On je redovniku darovao rižina polja i usjeve te tako omogućio gradnju hrama i njegovo pretvaranje u poznatu znamenitost koja je danas. Redovnikova mačka proglašena je inkarnacijom božanstva milosti znanog kao Shobyo Kannon.

Druga verzija legende kaže da je isti feudalni gospodar putovao kući iz lova kada je ugledao mačku koja ga je prizvala u tada maleni hram. Čim je ušao, vani je počela veliko nevrijeme. U znak zahvalnosti mački koja ga je spasila od oluje, gospodar je odlučio obnoviti zanemareni hram. Kada je mačka uginula, na zemljištu je sagrađen i hram posvećen životinji kao inkarnaciji božanstva Shobyo Kannon.

Danas u Gotokuji hramu posjetioci ostavljaju tisuće Maneki Neki kipića kao simbol zahvalnosti na ispunjenim željama.

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić