Termalni bazeni, eruptirajući gejziri, vulkani, ledenjaci, vodopadi, crne plaže i magična aurora borealis, sva ta čuda prirode nalaze se na našoj najdražoj destinaciji – Islandu.
Island je otočna zemlja u sjevernom Atlantiku, a nalazi se između Grenlanda, Norveške i Britanskih otoka. Glavni grad Reykjavik (što znači dimni zaljev) dom je više od ⅔ stanovništva.

Ova se zemlja nalazi na vrhu ljestvice kad govorimo o kvaliteti života, sigurnosti, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i ekološkoj osviještenosti i pismenosti. Kažu da će svaki deseti islanđanin u svom životu objaviti knjigu, a razlog za to je književna tradicija koja datira još od drevnog islandskog epa. S obzirom na izoliranosti i ekstremne prirodne uvjete velika je povezanost stanovništva, a brojni su i rodbinski povezani. Kako bi izbjegli da završite na spoju s rođakom kreirana je i mobilna aplikacija Bump, koja prije nego se upustite u avanturu otkriva jeste li rodbinski povezani. :)

Ono što posjetitelje Islanda definitivno najviše oduševlja je ekstremnost geoloških kontrasta. Ne zovu je bez razloga ‘zemlja vatre i leda’, jer je dom neke od najvećih ledanjaka u Europi, te čak 30 aktivnih vulkana. Island ima 4 vulkanske zone: Reykjanes,Zapadna,Sjeverna i Istočna vulkanska zona.Tijekom proteklih 500 godina, 30 aktivnih vulkana na Islandu eruptirali su čak trećinu eruptirane lave na zemlji. Najrazornija erupcija dogodila se 1783. godine i izazvala veliku stopu smrtnosti stanovništva.

S ozbirom na bogato vulkansko područje ovaj kraj je i prepun gejzira, posebnih vrsta geotermalnih izvora kojima je glavna karakteristika naglo izbacivanje vrele vode i vodene pare. Efekt gejzira događa se upravo zbog blizine magme na površini.
Površinske vode prolaze kroz zemljište do dubine od 2000 metara gdje dolaze do kontakta sa vrelim stijenama. Voda se jako zagrijava i djelimično prelazi u paru te nastaje jak pritisak. Nakon što se pritisak jako poveća, vrela voda i para izbijaju kroz pukotine na površinu u obliku fontane kao hidrotermalna eksplozija.

Uz ovu atrakciju svakako preporučamo da vidite i najsnažniji vodopad Dettifoss, 48 metara visok i 100 metara širok, koji se nalazi u nacionalnom parku Vatnajökul. Možete obići i planine Landmannalaugera koje su nastale kao posljedica stoljetne vulkanske aktivnosti na tom području. Prekrasan krajolik jednostavno će vas ostaviti bez teksta. Posjetite i Kirkjufell, 463 metara visoku planinu na sjevernoj obali poluotoka Snæfellsnes, koja spada u jednu od najfotografiranijih na Islandu.

Ako ste željni ekstremnog avanturizma onda svakako morate istražiti i ledenjake, ali svakako uz detaljnu primpremu, adekvatnu opremu i vodiča. Oko 11% površine Islanda prekriveno je ledenjacima, od kojih je najveći Vatnajokull sa površinom od 8.300 četvornih kilometara. Samo je ovaj glečer jednako velik svim glečerima na europskom tlu.

Ono što nikako ne smijete propustiti je i uživanje u geotermalnim bazenima, od kojih je najpoznatija Plava laguna. Uz nju možete posjetiti i Tajnu laganu, gdje osim uživanja u prirodnim vrućim izvorima možete svjedočiti i aurori borealis.

Ovaj fenomen na nebu možete vidjeti kad je mračno, hladno i bez oblaka. Idealno vrijeme da je vidite je između listopada i ožujka.
Polarno svjetlo uzrokuje Sunčev vjetar. Nastaje u trenucima kada Sunčev vjetar pogodi Zemljinu magnetosferu, odnosno kada kad se elektroni Sunčevog vjetra na visini od 80 – 150 km sudaraju s atomima iz gornjih slojeva atmosfere.

Od građevina koje trebate svakako posjetiti na vrhu je crkva Hallgrímskirkja, koja je sa svojih 70 metara visine najviša građevina na Islandu. S crkvenog tornja uživat ćete u pogledu na cijeli grad. Crkva je ime dobila po pjesniku i svećeniku Hallgrímuru Péturssonu, a svoj izgled duguje arhitektu Guðjón Samuelssonu, koji je inspiraciju za izgled preuzeo iz prirode – struktura oponaša vulkansku lavu koja se hladi nakon erupcije.

Svakako preporučamo i posjet koncernoj dvorani Harpa, koja je zaštitni znak Reykjavika. Njezina je izgradnja započela 2007. godine, ali je izgradnja zaustavljena zbog financijske krize. Na kraju je odlučeno da ipak bude dovršena i nekoliko godina je ona bila jedini građevinski projekt na Islandu.

Nama je putovanje na Island ostalo jedno od najposebnijih, jer uistinu nudi sve, od bogate povijesti, prekrasnih krajolika, impozantnih građevina i brojnih prirodnih ljepota, preko mjesta za maksimalno opuštanje.

Za kraj vam donosimo TOP 10 zanimljivosti ove čudesne zemlje:

1. Island slavi Dan piva 1.3. svake godine, čime se obilježava trenutak kad je 1989. Pivo postalo zakonito
2. Islandski jezik je ostao nepromijenjen iz vremena doseljavanja Vikinga na otok u 9.st.
3. Na Islandu nema prezimena – Islanđani koriste tradicionalni sustav nordijskih imena koji čini prezime koje se sastoji od imena oca ili majke (-dottir ili –son)
4. Na Islandu su razvili aplikaciju koja lako otkriva jeste li u krvnom srodstvu s osobom s kojom flertate i zove se Bump
5. Na Islandu se nalazi najveći europski vodopad Dettifoss
6. Na Islandu se nalazi najveći europski ledenjak Vatnajokull
7. Od 2009. godine na Islandu nema McDonald’sa, a zadnji burger s pommesom je sačuvan u muzeju
8. Island je među prvim zemljama svijeta uveo pravo glasa za žene
9. Najgora uvreda Islanđanima jest kad im male konje nazovete ponijima
10. Glavni grad Reykjavik najsjeverniji je glavni grad na cijelom svijetu.