Budući da smo i sami veliki ljubitelji putovanja, detaljno smo istražili novosti u vezi putovanja za vrijeme aktualne pandemije koronavirusa, kako bi vam na jednom jednom mjestu dali sve bitne informacije. O čemu voditi brigu, kako se pripremiti, što vam je sve potrebno i kako uživati u putovanju unatoč ograničenjima, saznajte u našem novom blogu!

Za lakoću putovanja tu je naš bogati travel program, koji ti može pomoći da budeš organiziran i bezbrižan na putovanjima.

Top stranice za pratiti aktualne smjernice i informacije o koronavirusu:
Službene stranice Vlade RH:
https://www.koronavirus.hr/
Službene stranice HZJZ-a:
https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci
Službene stranice WHO-a:
https://www.who.int/
Službene stranice Civilne zaštite:
https://civilna-zastita.gov.hr/

Prije polaska u željenu zemlju preporučamo da provjerite sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete, na službenim stranicama ministarstva. Kao što možemo vidjeti na primjeru Hrvatske, situacija se, ovisno o broju oboljelih, mijenja iz dana u dan, stoga je kvalitetna priprema važna kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja.

Naravno, prije puta provjerite jesu li vaši dokumenti važeći (osobne i putovnice), te je li vam potrebna viza za ulazak u zemlju. Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.
Saznajte lokaciju hrvatskog veleposlanstva u zemlji u kojoj boravite, ukoliko vam zatreba njihova pomoć.

TOP 5 savjeta za putovanje u vrijeme epidemije Covid-19
1. Korisite jednokratne rukavice u visoko frekventnim prostorijama, vlažne maramice i sredstva za dezinfekciju ruku, kao i zaštitne maske, te ih redovito mijenjajte. Držite propisani razmak od 1.5 – 2 metra.
2. Koliko god je moguće plaćajte karticama i ENC-om, te ukoliko putujete avionom, napravite online check-in.
3. Ukoliko ste u mogućnosti iznajmite rent a car, kako bi izbjegli putovanja javnim prijevozom.
4. Ugovorite putno zdravstveno osiguranje, kako bi mogli povoljnije koristiti zdravstvene usluge u slučaju nezgode ili zaraze Covidom.
5. Pazite na propise zemlje koju posjećujete kako bi izbjegli neugodnosti i kazne.


Za neometano uživanje u svojoj odabranoj destinaciji proučite trenutno stanje u zemlji i što vam je sve potrebno za siguran boravak u istoj.

Kakvo je stanje s ulaskom u europske zemlje za putnike iz Hrvatske?
U Sloveniju možete ući ili ako ste unutar 6 mjeseci preboljeli Covid-19 ili ste primili cjepivo. U oba slučaja morate predočiti liječničku potvrdu.
Odlučite li se za put u Estoniju, pravila su slična kao i za Sloveniju. Potvrde da ste cijepljeni moraju biti na estonskom, ruskom ili engleskom jeziku, a ukoliko ste preboljeli Covid-19, morate imati i negativni PCR test.
Za ulazak u Austriju potreban vam je PCR test ne stariji od 72 sata. Testiranje možete obaviti i u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska (Dan ulaska vrijedi kao nulti dan). I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju.
Ukoliko planirate istraživanje Bosne i Hercegovine, kao građani Hrvatske i ukoliko idete direktno iz naše zemlje, ne trebate predočiti negativan PCR test.
Crna Gora također vas oslobađa PCR testova, međutim morate znati da istraživati ovu destinaciju možete do 22h, kad nastupa policijski sat koji traje do 5 ujutro.
Francuska je od početka travanja u potpunom lockdownu, sa zabranama izlazaka od 19-06h, gdje su sva kina, kazališta i muzeji zatvoreni, a restorani i barovi rade samo za dostavu i take-out. Obavezno je predočavanje negativnog PCR nalaza ne starijeg od 72h. Za sve putnike koji dolaze iz EU na snazi je i obaveza ispunjavanja tzv. ”Izjave” kojom se izjavljuje da osoba nema simptome COVID-19, te da u zadnjih 14 dana koja su prethodila putovanju nije bila u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19.
U Italiji je proglašeno izvaredno krizno stanje do 30.04. Za ulazak u državu potreban vam je negativan PCR test, ne stariji od 48h. Zabrana kretanja je također na snazi, a stupa u 22h i traje do 5h ujutro.
Njemačka preporučuje izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna. U SR Njemačku iz visoko rizičnih područja, na kojoj je i Hrvatska i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19 mogu ući samo njemački državljani i osobe s reguliranim boravkom u SR Njemačkoj, uz određene izuzetke. Pri ulasku moraju posjedovati negativan test ne stariji od 48 sati, te dokaz o najavi ulaska. Za putnike koji dolaze iz područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19 propisana je obveza karantene u trajanju od 14 dana koju nije moguće ranije prekinuti.
Hrvatska se i na popisu Švicarske nalazi kao zemlja s visokim rizikom zaraze koronavirusom,te je obavezna karantena u trajanju od 10 dana, kao i predočenje negativnog CPR testa izdanog u posljednja 72 sata.
Od 15.2. i za UK vrijede stroge mjere i pravila. Putnici koji ulaze u Englesku iz RH moraju izvršiti 4 stavari:
obaviti testiranje na COVID-19 u periodu od tri dana prije puta i dobiti negativan rezultat, što je preduvjet za polazak na put
Za 210 GBP platiti travel test package koji sadrži dva testa na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije
Ispuniti tzv. passenger locator form, o detaljima gdje ćete provesti desetodnevnu samoizolaciju, kao i reference number za kupljeni travel test package
Za vrijeme samoizolacije obaviti test drugi dan i osmi dan samoizolacije.

Što je covid putovnica?
U medijima se pojavila i priča o covid putovnicama – dokumentu koji bi bio dokaz da ste se cijepili protiv koronavirusa, što bi vam omogućilo putovanja bez restrikcija. Prve zemlje koje su pričale o uvođenju istih su Danska i Švedska, koje tvrde da je cilj takvih dokumenata građanima omogućiti nesmetano putovanje u inozemstvo, ali i da bi se potencijalno mogao koristiti i za pokretanje ostalih ekonomskih sektora poput zabavne industrije i ugostiteljstva. Vlade širom svijeta sve više razmatraju potencijalnu ulogu covid putovnica koje bi dobivali cijepljeni protiv koronavirusa, kada govore o ponovnom otvaranju svojih ekonomija na način da mogu identificirati ljude koji su zaštićeni.
Nakon puštanja ove vijesti bilo je i puno negativnih reakcija – smatra se kako se time sprječava sloboda odabira za ili protiv cijepljenja, te se radi na segregiranju pojedinaca, od kojih će nekima biti dopušteno sve, a drugima gotovo ništa. Kako bi ova putovnica imala smisla, jedno je sigurno – stopa procijepljenosti treba biti puno veća nego sada, a potrebno je osigurati i više doza, kako ne bi bilo dugog reda čekanja na cjepivo.
O uvođenju covid putovnica razmatra i Europsko vijeće, ali za sada još uvijek radi na razmatraju o široj primjeni ovih potvrda. Iako za sada nema službenih covid putovnica, neke zemlje daju lakši ulazak osobama koje imaju potvrdu da su cijepljene.

Kakva je procedura ako se cijepim?
Sve više zemalja popušta restrikcije osobama koje imaju potvrde o cijepljenju, kao i onima koji su preboljeli koronu u zadnjih 6 mjeseci, pa se stoga mnogi putnici odlučuju za cijepljenje kako bi se napokon mogli otisnuti na dugo željene i iščekivane destinacije.


Osim restrikcija prilikom ulaska u zemlju i boravka u istoj, dobro prouči imaš li mogućnost istraživati zemlju koju posjećuješ, jesu li otvoreni muzeji, izložbe, parkovi, kafići i restorani, kako ne bi ostali  neugodno iznenađeni.

Postoje li zemlje za koje nema ograničenja i koje nemaju obaveznu karantenu?
Ne samo da ne postoje ograničenja, nego je i pravi raj na zemlji, idealan da odmoriš od korone. :) Riječ je o Zanzibaru, za koji nije potreban PCR test, kao ni odlazak u karantetnu. Još jedan odmor u egzotici, bez vize i bez karantene, samo s PCR testom, pružaju ti Maldivi. Jedino ograničenje je boravak u jednom resortu cijelo vrijeme. Meksiko je zbog otvorenih granica i lake pristupačnosti na top destinacija travelera koji ne pristaju biti doma. Prije ulaska potrebno je ispuniti obrazac i imati negativan CPR test i to je to!
Ako si cijepljen dobrodošao si na Sejšele samo s negativnim testom, a ako planiraš u Gruziju jedino što trebaš je predočiti potvrdu o primanju cjepiva. Putnici s valjanom dokumentacijom koja dokazuje kako su preboljeli virus ili cijepljenje protiv koronavirusa mogu preskočiti neometano uživati na Islandu, bez brige o mjerama i karanteni. Isto vrijedi i za Poljsku, u kojoj su cijepljene osobe oslobođene karantene, te u zemlju mogu ući samo s dokazom o cijepljenju.


Gdje god završili jedno je sigurno, uz Wacaco prijenosni aparat imat ćete vrhunsku kavu za vrijeme cijelog svog putovanja!

Nadamo se da smo bili od pomoći ovim vodičem o stanju pojedinih zemalja i što vam je sve potrebno za neometan ulazak. Na svakome je od nas da pristane ili ne na ovakav stil putovanja. Nadamo se da samo ove restrikcije neće trajati vječno, jer će u protivnom putovanja biti moguća samo onima koji imaju dovoljno resursa plaćati PCR testove i boraviti u karanteni.

U nadi da ćemo jednog dana moći putovati kao nekoć ili po povoljnijim i lakšim uvjetima, šaljemo vam veliki pozdrav!

Vaša My Travel Map ekipa