Putovanje kroz raj počinje putovanjem kroz Hrvatsku. Kamo god pošli, bilo koji dio zemlje posjetili, čeka nas specifičnost društvenih zakonitosti, običaja, gastro ponude, povijesno – znanstvenih priča, legendi i mitova. Sve je začinjeno beskrajnim čistim plavim morem s tisuću otoka, šarmantnim gradovima, selima, planinama, ravnicama, brjegovima i čudima prirode. U putoholičaskom smislu – Hrvatska ima sve što čovjek može zamisliti. Zato i ne čudi kako postoje sve vrste turizma; od morskog, preko planinarskog, vjerskog, zdravstvenog i memorijalnog do seoskog. I ne možemo se tome nadiviti.
Našu zemlju treba stotine puta obići kako bi sve vidjeli, upoznali, saznali i razumjeli. Ono što smo do sada uspjeli golim okom uhvatiti pokušat ćemo prenijeti što je vjernije moguće.

KRENUVŠI S ISTOKA ZEMLJE…

Slavonija, Baranja i zapadni Srijem poslijeratnih godina, u odnosu na morski turizam, nije pripadao turističkoj mapi Hrvatske. Srećom, to se promijenilo. Istok Hrvatske postaje sve veći turistički hit s doživljajem drugačijeg turizma i vrste ponuda.
Velik broj ljudi nakon naporne poslovne epizode želi drugačiji odmor; onaj u kojem su pobjegli od čistog asfalta i gradske vreve ili krcatih plaža.
Prije svega, gostoljubivost domaćeg stanovništva s pripremljenim delicijama je na zavidnoj razini. Ovdje vlada poseban zakon: sjedni – odmori – pojedi – popij – onda možeš dvonožno i sretno skakutati uokolo. Ponude za smještaj ima u svim mogućim oblicima. Naše iskustvo govori kako je smještaj u uređenim seoskim kućama najautentičniji jer uvijek ima popratnih sadržaja: blizina potoka, mlinova, rančeva ili šuma.
Brojni potoci, rječice i očuvane šume poslužile su kao izvrsni preduvjet za seoski i ribolovni turizam, dok Sava, Drava i Dunav prirodno i zvučno obogaćuju okolne brežuljke i pašnjake.
Da Slavonija ne bude, kako je to već uvriježeno, čista ravnica – pobrinula se priroda sama od sebe. Ovdje se nalaze planina i park prirode Papuk, Psunj te gore Krndije, Požeške i Dilj gore. Svaka zelena oaza tvori mitsku nastambu za šarolik biljni i životinjski svijet. Također, svojom divljinom i zbrojem od 67 planinarskih staza zovu avanturiste da ih se istraži.
Slavoniju su naseljavali veliki zemljoposjednici, bogate obitelji i uglednici iz javnog života pa su dvorci i ljetnikovci kulturne atrakcije o kojima bi Amerikanci snimili već popriličan broj filmova.
Tko još nije čuo za Osijek i njegovu baroknu Tvrđu iz 18. stoljeća koja danas prima sve dionike dobre zabave? Kao urbano središte, grad ima mnogobrojne kulturne spomenike, parkove te se diči predivnom neogotičkom katedralom sv. Petra i Pavla koju je dao izgraditi Josip Juraj Strossmayer. Kao kulen na tortu, ovdje se može zakoračiti na Promenadu – predivnu šetnicu uz rijeku Dravu.
Uz Osijek, najviše pozornosti nam je privukao biser Dunava – Vukovar sa svojim memorijalnim turizmom i obnovljenim vodotornjem. Tu su još bajkoviti dvorac Eltz koji je star preko 270 godina i Muzej vučedolske kulture. Svakako još treba posjetiti spomen – muzej prvog našeg nobelovca Ladislava Ružičke.
Vjeruje se da su Vinkovci najstariji kontinuirano naseljeni europski grad. Pa samo to vjerovanje bilo bi dostatno za barem jedan posjet. Željeznički muzej, spomen – ploča Josipu Runjaninu te predivna barokna zgrada Gradskog muzeja i Arheološki park Sopot s tri kilometra dugom pješačko – biciklističkom stazom – bila je uvertira za prvi posjet.
Đakovo nas je, sa svojom impozantnom katedralom sv. Petra oduševio. Dao ju je graditi biskup Strossmayer u gotičkom i renesansnom stilu te je izgrađena od opeka iz ciglane same đakovačke biskupije. Posjetili smo i poznati Strossmayerov park gdje se inače odvijaju Đakovački vezovi. Fascinantan je i Muzej đakovštine, kao i džamija iz 16. stoljeća.

SREDIŠNJA HRVATSKA – OKRJEPA U BAROKNIM MUDROSTIMA

Središnja Hrvatska obiluje šarmantnim mjestima, tišinom, smirenošću, šumama, rijekama, dvorcima i toplicama.
Baš kao što su na istoku zemlje aristokrati i utjecajni pojedinci pošećerili povijest svojim prisustvom, tako su i u kontinentalnom dijelu plemstvo i ostali dionici visokog društvenog života tražili savršene lokacije ljepote. Izabrali su malo ravnica, red brežuljkastih dijelova, a sve u tonu izgradnje dvoraca i kurija gdje su se mogli urediti perivoji, parkovi i vrtovi.
Danas, središnja Hrvatska zbog takvih kretanja i zacrtanih prirodnih tokova – obiluje turističkom ponudom i bogomdanom prirodnom ljepotom koju se vrlo dobro iskorištava u prepoznatljivosti krajeva i pejzaža.

ZA OKO SU NAM ZAPELI DVORCI

Dvorac Veliki Tabor u općini Desinić u Hrvatskom zagorju nalazi se na 333 metara nadmorske visine, u obliku je peterokuta te takav današnji izgled pripisuje se Rattkayevima – velikim gospodarima mjesta. Kroz stoljeća je proširivan više puta. Najstariji dijelovi dvora datiraju još iz 12. stoljeća i upravo zbog toga njegova specifičnost je isprepletenost sa stilovima poput gotike i renesanse.
Barokni dvorac Oršić u Gornjoj Stubici ima oblik slova L, a podigao ga je 1756. godine grof Krsto Oršić koji je, za razliku od mnogih dvoraca tog doba, bio isključivo za stanovanje. Najočuvaniji dijelovi ostali su oslikani barokni oltar i poznati prizori iz života svetog Franje Ksaverskog, alegorijski prikaz četiri kontinenata te iluzionističke freske. Danas je dvorac dom Muzeja seljačkih buna.
Dvorac Trakošćan jedan je od najpoznatijih dvoraca na turističkoj karti Hrvatske, ali i svijeta. Podignut je, smatra se, krajem 13. ili početkom 14. stoljeća kao manja utvrda u sustavu obrane sjeverozapadne Hrvatske. Više puta je proširen i nadograđen.
Kao jedan od najvećih posjeda u Hrvatskoj, četiri stoljeća pripadao je poznatoj obitelji Drašković, a samom zaslugom grofa Juraja Draškovića dvorac dobiva luksuzan izgled i notu u neogotičkom stilu. Takav današnji izgled potječe iz sredine 19. stoljeća, kada se i radilo na umjetnom jezeru, uređenju perivoja te modificiranju izgleda same doline. Danas Trakošćan ima neprocjenjivo bogatstvo netaknute prirode, uređene i formirane cjeline u smjeru dvorac – jezero – prostor parka – šume u romantičarsko obojenoj vizuri.
Od značajnijih i važnijih dvoraca koji najviše ostavljaju dojam su dvorci poput Gjalski u Zaboku, Miljana pokraj Kumrovca, Jelačićevi Novi dvori u Zaprešiću, kao i dvorac Zrinskih u Čakovcu.
Inače, Hrvatsko zagorje ima preko 50 dvoraca i kurija koji su smješteni po zagorskim bregima. Mislimo kako bi nam dobro došlo da se svako malo zaputimo na naše najpoznatije brege i uhvatimo se u koštac s tim povijesnim zlatom. Treba sve obići, vidjeti, pofotkati i prenijeti, zar ne?
Nadalje, trebamo spomenuti Kalnik. Gora koja u svom središnjem dijelu, kao as u rukavu, drži nevjerojatne i neobične okomite stijene. Znate za one savršene prizore s litica kojima se volimo svi pohvaliti? E, pa ove stijene idu ruku pod ruku s time jer se s rubova diže horizont i sam prizor oduzima dah. Kalnik još nudi, osim planinarenja i vrhova, Poučnu stazu dugu 5 kilometara s edukativnim pločama.
Andautonija – nevjerojatno nalazište starog rimskog grada koji se nalazio u današnjem selu Ščitarjevu (između Zagreba i Velike Gorice). Smatra se da je porušen u 5. stoljeću, a iskopine otkrivaju ostatke ulice, termi, novčiće, nakit, posuda, uljenih lampica, skulptura…

GRAD POVIJESTI I ZNANJA

Varaždin je grad vrlo bogate kulturne baštine, izložbi, muzeja, studenata – čini središte Varaždinske županije. Grad obrubljen parkovnom arhitekturom uprizoruje Stari grad gdje se nalaze samostani i crkve iz razdoblja rokokoa, baroka i secesije. Varaždin posjeduje i jednu od najstarijih gradskih vijećnica u Europi izgrađenu u 15. stoljeću. No uz kulturu, ovo je mjesto sjajne zabave koja se manifestira na vrlo popularnom Špancirfestu.
Muzej krapinskih neandertalaca – nezaobilazno mjesto koje je među najvećim paleontoloških nalazišta u Europi. Izložba je, naravno, posvećena neandertalcima i povijesti Zemlje od samih početaka do suvremenog doba.
Lonjsko polje – najveći park prirode kontinentalnog dijela Hrvatske od 506 km2 u dolini Save. Značajno je to da je Lonjsko polje močvara, i to ne bilo kakva, već od svjetskog značaja zaštićena Ramsarskom konvencijom. Ovdje se, također, nalazi mir i štih prirode uz više od 250 vrsta ptica, a rode su si našle savršena mjesta na kojima rade svoja gnijezda: na seoskim kućama.
Baš poput kontinentalnog djela našeg raja, područje Karlovca, Like i Senja oduševljava šumama koje ljudska ruka nije modificirala, bistrim rijekama, jezerima, parkovima prirode i – dakako – poviješću.

KARLOVAC KAO ZVIJEZDA

Sjećate se Kawasaki 3P-a koji je u svom velikom hitu pitao „je li ikad itko stao u Karlovcu?“ Mi jesmo, da, da. A i vi biste trebali kada uhvatite vremena.
Grad koji je izgrađen u 16. stoljeću te koji leži na četiri rijeke ima što za reći i ponuditi. Prije svega, to je grad zelenila. Zamislite urbanu sredinu koja odiše mirnoćom drvoreda i aleja. Iz našeg iskustva to se posebno odnosi na šetnicu uz Kupu, Vrbanićevim perivojem, kao i na sve parkove iz 19. stoljeća.
Ovaj šesterokraki zvjezdani grad podsjeća na pravu renesansu u povijesnom smislu jer je geometrijska mreža ulica pravilno je raspodijeljena; ali i u smislu osvježenja za vrijeme ljetnih vrućina.
Mnogima je ideal, umjesto u moru, tjelesni reset izvesti u kupanju u rijekama. Vrijeme se kvalitetno može iskoristiti na raftingu, vožnju kanuima, ribolovu, jahanju i sličnim avanturama. Ukoliko, pak, poželite voziti bicikl, dostupno je čak 11 cikloturističkih ruta.
Naravno, kao i svako urbano središte u Hrvatskoj, i ovaj grad diči se društveno – kulturnim sadržajem poput Gradskog muzeja, paviljona Katzler, franjevačkog samostana, te crkvom Presvetog Trojstva. Kao šlag na tortu htjet ćete posjetiti Aquaticu – slatkovodni akvarij koji vas vodi u vodeni svijet riba.
Iako Karlovac ponekad nepravedno promatramo samo kao veliko prometno čvorište, svoje mjesto pod suncem itekako je našao i svake godine sve više skreće pažnju na sebe.
Karlovačka županija obiluje kulturnom baštinom i samostanima koji nas podsjećaju i podučavaju o prošlosti. Tako je u šarmantnom Ozlju, gdje je rođena velika slikarica Slava Raškaj. Grad je u 18. stoljeću pregrađen u dvorac u kojem se nalaze kulturni spomenici, gradski muzej unutar kojeg je i etno-park.
Iz Ozlja svakako skočite do Ogulina koji je, kao pravi srednjovjekovni grad, prepun legendi, bajki i maštovitih ljudi. Posjetite hodnike kaštela koji je pretvoren u Zavičajni muzej iza zidina starih čak 500 godina! Ako ste u prolazu, nikako nemojte propustiti vidjeti i iskusiti interaktivnu „Ivaninu kuću“ – jedinstveni multimedijalni centar u kojem virtualno ulazite u svijet bajki.
Zvuči vam poznato ime Nikola Tesla? Ime je, uz njegovo rodno mjesto, nezaobilazan čimbenik motivacije. Lika još u kombinaciji s predivnom prirodom koja zaštićuje ugrožene vrste medvjeda, ptica i endemskih vrsta poprima svoje naličje i predstavlja spoj današnjeg čovjeka u kombinaciji s autentičnim načinom života.
Tako Smiljan, naravno, nudi Memorijalni centar „Nikola Tesla“ i danas predstavlja, uz znanost samog Tesle, kao svojevrsni mamac. Usudili bismo se reći kako je ovaj centar kulturno i ljudski obavezan za posjetiti.
Senj i njegov simbol u obliku tvrđave Nehaj iz 16. stoljeća koja je služila uskocima – organiziranim ratnicima koji su branili grad od Turaka. Sama tvrđava jedinstvena je po tome što uprizoruje arhitekturu i njezin prijelaz sa srednjovjekovnog na renesansni stil. Senj svoju slavnu povijest prikazuje kroz manifestaciju „Uskočki dani“.
Najveći, najstariji i najpoznatiji nacionalni park Plitvička jezera našim očima poklonio je čak 16 jezera koji međusobnu orkestralnu povezanost objelodanjuju slapovima. Ovdje nam se nalazi izvorište rijeke Korane gdje se nenametljivo smjestilo u gustoj, netaknutoj šumi.
Ljepota obilaska osmišljena je prijevozom specijalnih vozila: elektrobrodovima i vlakićima pa je sveukupni štimung bogomdane prirode i turizma bivao zaokružen. Stoga, ne treba se uopće pitati zašto je ovo prirodno čudo na popisu svjetske baštine UNESCO-a.
Ukoliko ste se, onako usput, iz Senja odlučili planinariti, Nacionalni park Sjeverni Velebit je pun pogodak. U samom parku nude se brojne planinarske staze, a uz bujni životinjski svijet i prirodu strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi lijepo okićuju značaj ovog parka. Atrakcija parka leži i u bogatstvu i raznolikosti prirodnih fenomena na 109 četvornih kilometara.

KVARNER – PRIMORJE

Ovaj zapadniji dio Hrvatske slobodno možemo okarakterizirati kao: različitu i šarmantnu.
Veliko urbano središte koje zauzima treće mjesto po veličini u Hrvatskoj zauzima poziciju najveće luke i središte Primorsko – goranske županije. Rokerski, slobodan i umjetnički. Dakako, radi se o čarobnoj Rijeci.
Ovaj grad je mnogo puta opjevan, a do sada nam je dao umjetnike koji i dan danas tvore kulturnu scenu u našoj potkovi. Rijeka ponosno stoji na fantastičnom geografskom položaju pa možda izvlači ono najbolje iz ljudi.
Korzo je centralni dio grada, šetnica do koje vode sve gradske ulice i preko kojeg možemo osjetiti bilo grada i stanovnika. Korzo ponosno nosi svoj simbol – Gradski toranj te djelomični pogled prema moru. Samo malo tom pogledu smeta nekadašnja Guvernerova palača u kojoj je, prema nekim legendama, Antun Mihanović napisao Lijepu našu.
Stari grad nikako nemojte zaobići. On nas vraća u antiku kroz Stara vrata ili Rimski luk. Također, predlažemo da posjetite Kosi toranj. Ne, ne, nije nalik onom u Pisi. Radi se o zvoniku Uznesenja Marijina kod kojeg je prije više od sto godina utvrđeno nagnuće od oko 40 centimetara. Za to su zaslužne podzemne vode, ali je siguran i neće se urušiti. Također, skoknite do katedrale sv. Vida – zaštitnika rijeke za koju su zaslužni isusovci. Katedrala ima lijep ovalni oblik i sjajno se uklapa u staru jezgru.
Od svih mogućih atrakcija, događanja i znamenitosti ovog slobodnog grada, predlažemo posjet Lukobranu – šetnici dugoj 1700 metara, Trsatskom kaštelu na brijegu iznad grada koji će vam, zbog pogleda na cijeli grad, oduzeti dah. Ukoliko se gore još nađete na koncertu, predstavi ili izložbi, ima li ičega bolje? Začinite obilazak grada posjetom u Prirodoslovni muzej – multimedijalnog karaktera s akvarijem gdje se nalazi i botanički vrt.
Čitavi Kvarner bogat je raznolikošću turističke ponude; od nevjerojatnih plaža, kraljevskih rezidencija, urbanih sredina do iznimno bogate i povijesne arhitekture. Ipak su, kao što ste mogli pretpostaviti i kao što je to slučaj za cijelu zemlju, aristokrati birali „najljepše od prirode“.
Tako danas imamo, primjerice, novovinodolsku, opatijsku i crikveničku rivijeru koje se savršeno nastavljaju na grad Rijeku, zajedno sa svojim rezidencijama. Tu su bogati i iznimno posjećeni otoci Krk, Rab, Cres i Lošinj. Uređene plaže, čisto more, klima i odlična enogastronomska ponuda vežu razlozi za popularnost te je svaki od njih neizostavan u obilasku Primorjem.
Krk, primjerice, nudi podvodni park, ljekovito blato, zipline i wakeboarding atrakcije, ali i bogatu staru jezgru grada Krka s dodatkom bezvremenske povijesti u obliku arhitekture i Bašćanske ploče.
Otok Rab još su stari Rimljani prozvali otokom sreće. Šarmantan, sa svojim malim trgovima i četiri zvonika u vrijeme „Rabske fjere“ vratit će vas u vrijeme srednjeg vijeka. Tu je i fascinantna „Rabska torta“ s receptom koji je star oko 800 godina, a sreću ćete sigurno pronaći u jednoj od 22 pješčane plaže.

A SADA ISTRA

Kako da opišemo Istru? Nedosanjani san, hrvatska Toskana, zrcalo ljepote? Ma može sve jer Istra i ima sve!
Savršeni spoj kontinentalnog i morskog sa svim vrstama ponuda dok vas predivna mjesta promatraju i nude svoju efikasnu formulu za odmor; Istra predstavlja sve ono što jedna turistička zemlja treba imati.
Pula – antički dragulj pun festivala zauzeo je mjesto najvećeg grada ovog istarskog poluotoka. Kako krenuti u obilazak a da se ne posjeti rimski amfiteatar? Najsačuvaniji oblik antike u Hrvatskoj „bori“ se s ostalim draguljima u svijetu te se, prema veličini, nalazi na 6. mjestu amfiteatara u svijetu. Dakle, ide uz bok, primjerice, Koloseju u Rimu i amfiteatrima u Pompeju ili Nimesu.
U povijesti je ulaz u grad bio moguć kroz nekoliko vrata, a jedna od tih blaga danas su Dvojna vrata – dva polukružna otvora koja su vodila u grad. Pulski Forum kao glavni gradski trg, iako izmijenjen, nalazi se još od rimskog kolonijalnog prisustva, a Augustov hram je taj koji u potpunosti vraća u prošlost.
Svakako preporučujemo uživanje na liniji Zlatna vrata – Michelangelo – James Joyce. Naime, Zlatna vrata su, pretpostavlja se, izgrađena između 29. i 27. godine pr.Kr. a danas je motiv mnogih umjetnika. Michelangelo ga je nekom prilikom nacrtao, a sama vrata promatra spomenik Jamesu Joyceu.
U blizini grada i turističkog naselja Verudela Beach nalazi se šljunčana plaža Havajsko koja je, osim po ljepoti, poznata po adrenalinskom štihu jer ima stijene s kojih se može skakati u more.
Istra ima mediteranske male gradove kao što su Rovinj ili Poreč koji naprosto osvajaju svojim šarmom, kao i što je to slučaj kod Motovuna ili Huma.
Također, predlažemo iskusiti kakav je turizam na Brijunskom otočju gdje se nautičari odlučuju dulje boraviti. Nacionalni park pravi je uzor u očuvanju rijetkih životinjskih i biljnih vrsta.
Hiking, bicikliranje, klasično planinarenje, kupanje – sve se nudi na ovom predivnom poluotoku koji gleda s visina na svoje ravnice, brežuljke i more.

IDEMO JUŽNIJE PREMA ZADRU: GRADU NAJLJEPŠEG ZALASKA SUNCA

Poznata je izjava slavnog režisera Alfreda Hitchcocka kako Zadar ima najljepši zalazak sunca. I zaista, u ovom gradu postoji nešto tako romantično, a istovremeno gradski, lijepo i obilato kulturom. Zadar je svakako jedan od gradova koji osvaja.
Grad je iznimno dobro povezan i do njega se može svim prijevoznim sredstvima. Ulice su povijesne s centrom u staroj jezgri u kojem možemo nesmetano obilaziti jer je oslobođen od vozila.
Zadar se diči prvim sveučilištem u Hrvatskoj utemeljeno 1396. godine.
Luka Foša sa svojim kopnenim vratima i ukrašenim prizorima čine glavni ulaz u grad kojeg čuva monumentalni lav, a preko Zadarskog mosta povezuje se poluotok sa sjevernim djelom grada.
Neizostavna je Kalelarga – najpoznatija šetnica i simbol grada gdje se zabavlja i druži.
Tu je crkva sv. Donata iz 9. stoljeća na koju padaju mnogobrojni pogledi svakog dana. Do crkve se nalazi zvonik sv. Stošije s kojeg se može 62-metarskom avanturom promatrati cijeli Zadar. Ako ste gore, bacite letimičan pogled na prvo sveučilište u Hrvatskoj utemeljeno 1396. godine
Što je Zadar bez Morskih orgulja? Najpoznatija atrakcija dirigirana je od strane morskih valova s pogledom na otoke i Zadarski kanal. Uz orgulje je odmah i Pozdrav suncu – konstrukciji sa svjetlosnim efektima koja radi na principu solarnih ploča. Kada sunce koje je „napunilo“ tlo zađe – počinje svjetlosna atrakcija.
U okolici Zadra, svega 30-ak kilometara sjeverno obasjat će vas zelenilo Nacionalnog parka Paklenica s izvorima pitke vode, skulpturama u stijenama i mogućnošću penjanja; a na putu do parka stanite na Masleničkom mostu, stisnite zube, skupite hrabrosti i izvedite bungee jumping.

ŠIBENIK: KREŠIMIROV GRAD

Šibenik se prvi puta spominje daleke 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV., a svoj procvat doživljava
u kasnom srednjem vijeku. Grad je danas grad crkava, kamenih stuba, znamenitosti, i poput Zadra, zrači svojevrsnim šarmom iz kutka bogate povijesti.
Šibenik se ističe katedralom sv. Jakova koja je na popisu UNESO-ve kulturne baštine. Ono što je vrlo interesantno jest njezina gradnja i izgled. Podizala se kroz 15. i 16. stoljeće tako da na sebi ima pečat različitih stilova; gotički i renesansni. Čista atrakcija i povijesno zlato nalazi se izvana gdje je isklesano više od 70 jedinstvenih lica koja predstavljaju građane Šibenika.
U blizini katedrale nalaze se Četiri bunara za koje je zaslužan Juraj Dalmatinac. Bunari su bili glavni izvor pitke vode.
Trebate se upoznati s ljekovitim biljem? Nema problema. U srednjovjekovnom vrtu u dvorištu samostana sv. Lovre nalazi se stotinjak vrsta začinskog i ljekovitog bilja.
Četiri tvrđave grada predstavljaju turističku atrakciju; dvije su bile važne za obranu od Turaka, a poslužile su i umjetnicima u snimanju scena hiperpopularnog Game of Thronesa, a na tvrđavi sv. Mihovila uživajte u scenskim i glazbenim sadržajima.
Sa šetnice kroz kanal sv. Ante prostire se pogled na cijeli Šibenik, ima svoje vidikovce pa je logično kako je takvo mjesto postalo omiljeno okupljalište mladih i posjetitelja iz cijelog svijeta.
Kada govorimo o okolici Šibenika, moramo spomenuti Skradin – grad koji je cijeli zaštićeni spomenik kulture te je smješten na ulazu u Nacionalni park Krka.
Knin – tvrđava nastala u 9. stoljeću za vrijeme tadašnjeg središta života, danas je jedna od najstarijih europskih tvrđava za obranu. Na utvrdi možemo jesti u restoranu, obilaziti muzeje, a u ljetnom periodu mogući su glazbene izvedbe, festivali i izložbe.
U ovom dijelu rajske zemlje od značajnijih punktova nalaze se Vransko jezero te ispod Zadra, i prije Šibenika Nacionalni park Kornati.

SPLIT: DIOKLECIJANOV GRAD

Postoji li popularniji i atraktivniji grad od „grada pod Marjanom“ u Dalmaciji? Mislimo da ne. Toliko toga se veže za ovo kulturno i gospodarsko središte Dalmacije da ga je potrebno više puta posjetiti i doživjeti. Ipak je Split drugi po naseljenosti grad u Hrvatskoj uz kojeg se veže povijest i kulturne znamenitosti, spoj stare i nove gradnje, pješčane plaže te noćni život.
Vrlo moćan rimski car Dioklecijan je te 305. godine, eto, odlučio baš svoju „bazu“, tj. antičku palaču postaviti u srce Dalmacije. Boravio je u njoj posljednjih nekoliko godina života, i tu je, zbog povijesnih okolnosti, otprilike počeo razvoj Splita. Zanimljivo je da se u palači još uvijek stanuje.
Gradska jezgra grada u što se ubrajaju i ostaci palače, pod zaštitom UNESCO-a kao mjesto svjetske baštine.
Bacite oko na kip Grgura Ninskog kojeg je izradio najveći naš kipar Ivan Meštrović. Kip se nalazi u blizini Zlatnih vrata koja su ulaz u palaču.
U kompleksu palače smještena je najstarija katedrala na svijetu – katedrala sv. Duje, što tvori jednu određenu ironiju s obzirom da je car Dioklecijan bio gorljiv progonitelj kršćana. Svakako treba doživjeti i peristil unutar palače za kojeg neki smatraju da je među ljepšima u Europi.
Znate „ono“ mjesto na kojem baš svatko mora prošetati, sjesti i popiti kavu? To je definitivno splitska riva koja donosi pravi mediteranski duh. Predivna šetnica uz more, ukrašena palminim drvećem i s mnoštvo kafića i barova neodvojivo je od dnevnog opuštanja domaćih stanovnika i turista.
Polovinom 15. stoljeća plemićka obitelj Papalić dala je izgraditi u gotičkom stilu palaču, a za izvedbu je bio odgovoran, ni više, ni manje, nego Juraj Dalmatinac. U palači su sačuvani fascinantni fenomeni poput oslikanog drvenog stropa, vanjsko stubište i loža. Danas je to mjesto Muzeja grada Splita.
Prokurative – Venecijanski trg sv. Marka u malom; zašto ne? Ovaj predivan i tako lijep dio, Prokurative nude dodatan talijanski štimung. Također, ovdje se može sjesti i odmoriti uz omiljeno piće i, primjerice, čekati kakav pop-koncert. Za Prokurative je zaslužan Napoleonov general Marmont koji u Splitu dobio svoju ulicu, i to tik do Prokurativa.
Sustipan – samo 15-ak minuta od grada možete uživati u predivno uređenom parku s paviljonom postavljenim u središte. Inače, tu je u antici postojala kršćanska bazilika gdje je kasnije, u srednjem vijeku samostan sv. Stjepana. Naposljetku, do 20. stoljeća ovdje se nalazilo lijepo uređeno groblje koje je kasnije porušeno.
Prolazeći Splitom u ljetnim mjesecima nikako se ne treba propustiti vidjeti atrakcije na popularnoj plaži Bačvice koje je službeno otvoreno 1919. godine. Budući da je pješčana plaža u srcu grada, pored gradske luke – Bačvice se smatraju prirodnim fenomenom. Ima mjesta za više tisuća kupača, a picigin je simbol same plaže. Uz sve, još nudi šetnicu, a sama plaža u večernje sate postaje okupljalište mladih.
Ukoliko imate vremena, svakako iz Splita skočite do rajsko izmišljenih mjesta poput Hvara, Brača, Šolte ili Korčule.

DUBROVNIK: BISER JADRANA

Što to tako moćno, a opet tajnovito ima ovaj grad da već više stoljeća zavodi, očarava sav nepoznati i poznati svijet? Pod noge mu padaju najveći umjetnici, znanstvenici, ali i vladari. Ne znamo odgovor na to pitanje, ali dio tajne možda leži u savršenoj srednjovjekovnoj arhitekturi, čistoj ljepoti ili ulozi samog grada i njegovih zidina.
Jedne od najpoznatijih zidina u svijetu su dubrovačke Gradske zidine duge 1940 metara. Zidine imaju pet tvrđava – tri su sastavni dio zidina, a dvije samostalne – sveukupno sadrže 16 kula i bastiona. Mnogim turistima samo su zidine s pogledom na more dovoljne za doći do Dubrovnika.
Kada smo već u staroj jezgri, Stradun je omiljeno mjesto svih posjetitelja; ujedno je i najšira ulica u kojoj ćete naletjeti na veliku Onofrijevu fontanu koja je svojedobno bila veliki civilizacijski doseg. Zbog nje, u 15. stoljeću grad se riješio problema s nedostatkom vode, a zasluge se pripisuju talijanskom arhitektu Onofriju.
Nikako vam neće promaknuti Gradski zvonik iz 1444. godine koji je visok preko 30 metara.
A što je Dubrovnik bez sv. Vlaha? Zaštitniku grada posvećena je barokna crkva u samom sjedištu stare jezgre. Glavni oltar sigurno je i poželjno mjesto za gotički kip sv. Vlaha iz 15. stoljeća.

ZAGREB: METROPOLA U OKRILJU SVIJETA

Šlag na tortu. Zagreb predstavlja sve što jedna europska metropola ima. Divlji i pitomi istovremeno, iznimno bogate arhitekture, kulturnog, društvenog i gradskog života, svakom turistu definitivno treba više dana kako bi ga osjetio, upoznao i vidio što više stvari. No ako ste došli jednodnevno ili na kraće vrijeme ovo su najvažniji punktovi:
Trg bana Josipa Jelačića – srce grada i, kako mu mnogi vole tepati, „trg svih Hrvata“; najprometniji dio grada koji gotovo nikada ne spava i u kojem se vrlo često odvijaju kulturne manifestacije. Simbol mu je najpoznatiji Jelačićev kip oko kojeg se u svako doba dana vrzmaju sve generacije. Uz trg, obavezno je potrebno skočiti preko obližnjih stuba na plac Dolac kako bi svaka osoba vidjela što Zagreb jest. Za nepce se na štandovima pronađe sve, uz relativno očuvanu kulturu prodavačica – kumica bez kojih grad ne bi nitko mogao zamisliti. Okrjepa se traži u okolnim kafićima uz glasni žamor i gradske golubove.
Na Gornjem gradu, u „vlasništvu“ Kaptola i Gradeca stignete pogledati Markov trg, sakralno mjesto Kamenita vrata, Klovićeve dvore, Muzej prekinutih veza ili kulu Lotrščak. Na gornji grad se može popularnim stubama „Štros“, usput pozdravite Matoša i uspinjačom se možete spustiti na najpopularniju i najdužu ulicu Ilicu. Već za nekoliko minuta ispred vas se može naći gotička veličanstvena Zagrebačke katedrale visoke 108 metara. U užem centru od glavnih atrakcija možete vidjeti impozantnu građevinu Muzeja Mimara, Muzičku akademiju te Hrvatsko narodno kazalište.
Čak i kad tek stupite u grad, centar metropole vuče vas prema popularnom Zrinjevcu i njegovim perivojem, a sam park početak je Zelene potkove u kojoj je kombiniran prirodni, opuštajući i nesvakidašnji prizor s brzinom gradskog života. Ovisi što u tom trenutku birate.
Na kraju Zelene potkove, između Umjetničkog paviljona i Glavnog željezničkog kolodvora ugledat ćete Tomislavac – zelenilo i šetnice s centralnom fontanom u sredini. Za potpuni metropolski dojam pobrinuo se kip kralja Tomislava.
Zagreb kao grad vrlo ubrzanog načina života nudi alternative da se ta brzina malo spusti. Kafići i restorani nalaze se na svakom koraku, zelenilo s klupicama na kojima se okupljaju ljudi postaju nalazišta mladih u večernjim satima. U ljetnim mjesecima na gotovo svim trgovima ima kulturno – umjetničkih događaja i slobodno možemo reći kako parira većini glavnih gradova u Europi.

NA KRAJU PRVOG PUTOVANJA…
Pretjerujemo li kada Hrvatsku nazivamo izmišljenom zemljom? Apsolutno ne. Naša potkova, u turističkom smislu, nudi sve na pladnju što čovjek – istraživač može zamisliti. Budući da je takvo bogatstvo vrijedno preferirati i istraživati, čovjek mora uzeti popriličan broj dana i broj vraćanja kako bi obuhvatio to neizmjerno bogatstvo.
S.S.Kranjčević se davno pitao kamo da prostre ovaj naš raj? Mi možemo odgovoriti pred nas, a mi ćemo u svijet jer toplina, osmjesi i dobre volje kod ljudi koji se bave turizmom ne nedostaje i smatramo da smo jedna od najgostoljubivijih zemalja u svijetu. I da, nije to onaj usiljeni smijeh kako bi nekoga zadivili; to je onaj pravi istočno – mediteransko – dalmatinski osmijeh koji kupuje na prvu.