Kada bi 100 ljudi pitali koja bi bila definicija odmora, sigurno bismo dobili 99 različitih odgovora.

Prošli mjesec smo blog, putujući s istoka pa sve do samog juga, posvetili raju na zemlji – našoj Hrvatskoj – koja je nesumnjivo, prema atraktivnosti, prirodnom i povijesnom bogatstvu te čistoći mora jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu.

Svaka najzanimljivija i najprivlačnija destinacija poput Hrvatske ima svoja neotkrivena blaga, što na poznatim, što na manje poznatim mjestima. Silnu autentičnost naše domovine već smo pokazali, no ovaj put stavljamo naglasak na razne tipove osobnosti posjetitelja, odnosno koje su mogućnosti za odmor s obzirom na preferencije.

OBITELJSKI ODMOR

Poznato je kako obiteljski odmor donosi sve prednosti u psiho – socijalnom odnosu pojedinca unutar obitelji. Uža ili šira obitelj; supružnici; djeca ili djeca djece – svi postaju glavni akteri kada je u pitanju ova vrsta odmora.

Psiholozi poseban naglasak stavljaju na odnos djeca – roditelji. Naime, djeca vole obiteljske odmore jer pohranjuju događaje u spremnik „pozitivna sjećanja“. Pridaje se važnost onome što djecu zanima, a nova okolina razvija njihovo iskustvo kroz kombinaciju osjetilnih, socijalnih i psihičkih interakcija.

Upravo zato je Hrvatska uvijek zanimljiva zemlja kada je riječ o vrsti odmora. U kontekstu obiteljskog odmora, naša zemlja ima pregršt mjesta poput Martinšćice na otoku Cresu, Lumbarde na otoku Cresu ili Loparu na otoku Rabu. Sva mjesta imaju svoje specijalno i nevjerojatno bogatstvo plaža i popratnih sadržaja, kako za djecu i mlade, tako i za roditelje.

Tako su Brela (sastoje se od dva naselja) malo turističko i ne tako naglašeno mjesto koje pripada Makarskoj rivijeri. Prije svega, Brela nude bogatstvo kakvim se ne mogu dičiti baš svi turistički dijelovi zemlje; šest kilometara prirodnih šljunčanih plaža te najkristalnije čisto more.

Nakon nekoliko dana kupanja u takvoj kristalnoj čistoći imate potrebe za još nekom dodatnom aktivnošću? Nema problema.

Gusta borova šuma kao veliki zaštićeni spomenik kulturne baštine poslat će vam prirodni, osvježavajući miris i poziv da se nakon opuštenog i zabavnog kupanja okrijepite na brojnim pješačkim stazama koje vas magično vode duž mora, preko zaselaka obogaćenih starom dalmatinskom arhitekturom pa sve do vrhova planine Biokovo.

Zar to nije dovoljno primamljiv poziv da princeze i prinčevi potroše dodatnu energiju na ljepotu ovog zavičaja?. Dakle, Brela su, uz jednu od najljepših svjetskih plaža Punta rata, poznata po razvijenom ruralnom turizmu, gastronomskom ponudom specijaliteta domaće „produkcije“, isto tako pjesme, zabave te opuštenosti i gostoljubivosti domaćeg stanovništva.

AVANTURISTIČKI ODMOR

Jeste li ikada upoznali onu pravu, nepopravljivu, autentičnu osobu čiju osobnost nazivamo avanturistom? Ili ste sami avanturist? Ako je odgovor potvrdan, onda ste se zasigurno pitali kako je moguće da takav nemiran duh obitava na jednom mjestu? Nemoguće! Avanturisti su umjetnici u promjeni rutine, ukoliko uopće rutinu uspostave. Žive takoreći senzualno dok ih neprestano inspiriraju ideje i odnosi s ljudima. I zato su spontani.

Upravo takav tip osobnosti nerijetko izabiru Hrvatsku za iskušavanje svojih avanturističkih preferencija.

Činjenica je da Hrvatska iz godine u godinu dobiva imidž pustolovne zemlje. A u ponudi postoji sve: skakanja s padobranom, daskanje, podvodni parkovi, biciklističke staze, planinarski punktovi i mnoštvo popratih avanturističkih sadržaja.

Ohrabrili smo se naglasiti vam jedno od najpopularnijih mjesta za avanturizam na dva kotača s nezamislivo lijepom i privlačnom prirodom – nacionalni park Plitvička jezera. Jedinstvena prilika doživljaja Plitvičke prirodne ljepote, živopisnog krajolika i kulturnog doživljaja. Biciklističke rute su, doduše, mahom organizirane, ali su zato rute srednje zahtjevne te traju između dva i šest sati.

Samo dostizanje vrhunca, dok mišići na nogama javljaju mozgu da je potreban odmor – začinjen je predivnim predvečerjem i čarobnim opuštanjem. Točno toliko ostane vremena za onaj savršen osjećaj odmora koji upotpunjuje cjelokupan doživljaj.

Rute prolaze uz prekrasne ruralne krajeve bogate poviješću, kulturom i nekadašnjim načinom života. Sam Nacionalni park može se obilaziti dvonožno, tako da se, u određenim organiziranim rutama dio obilazi u kombinaciji pješice – bicikl. Izvrstan efekt! Slapovi, pašnjaci, livade i sve bogatstvo upotpunjuje degustacija domaćih proizvoda poput sireva te će vas percepcija okoline ostavit će bez daha. Na rutama ćete moći „skočiti“ do špilje, tunela aerodroma Željava, a sam vrhunac nudi pogled na krajolik Plitvičke regije. Kako bi otišli do krajnjih vlastitih granica, a možda i preko njih – pri povratku se možete se odlučiti za zipline iznad kanjona rijeke Korane.

ODMOR UZ TULUMARENJE

U ljetnim mjesecima te u normalnim okolnostima, kada krenu godišnji odmori i kada zavidan broj mladih stranih turista krene u Hrvatsku – naša zemlja se pretvara u jedan veliki „potkovanjski“ party!

Mislimo da gotovo ne postoji dio našeg raja u kojem ljetni mjeseci ne donose ispušni ventil kroz zabavu, ples i uspomene za cijeli život. Zabava potiče scenarij u kojem naša domovina postaje pozornica i uz ritmove donosi toliko željenu pozitivnu energiju, a u tome pomažu spontani i organizirani tulumi, kao i mnogobrojni festivali.

Osijek, Zagreb, Pula, Split, otoci poput Hvara… sve zrači noćnim životom i mladima s neograničenom prirodnom energijom. No za ovu priliku ipak smo izdvojili super popularno, najpoznatije i najžešće mjesto (party oaza) u hrvatskoj – plaža Zrće.

Kako joj vole tepati, „Jadranska Ibiza“ svojim gotovo neprestanim danonoćnim tulumima doziva sve mlade ovog svijeta. Tulumi na otvorenom popraćeni su raznim festivalima na kojima nastupaju poznata imena iz, primjerice, elektronske glazbe.

Doduše, trenutno na plažu i u klubove ne može se ući bez covid putovnice, potvrde o cijepljenju ili antigenskog testa, no vjerujemo kako će Novalja na Pagu ove godine pozitivno zbrajati – broj turista uz navijanje povratka „starog normalnog“.

KOMBINACIJA DNEVNOG I NOĆNOG ŽIVOTA

Znamo da mnogi turisti svih generacija u velikoj mjeri traže dobar odnos između dnevnog sadržaja i uživanja u odmoru te u istoj mjeri – sadržaj noćnog života. Objektivno gledajući, to bi mogao biti i najbolji izbor u aktivnostima kako bi moždane vijuge prebacili na neku drugu frekvenciju i zaboravili na sve izazove koji nas čekaju pri povratku kući.

Srećom, naša potkova ima pregršt mjesta u kojem je takva ponuda svakodnevica, bilo da se radi o zimskim ili ljetnim mjesecima. Možemo slobodno reći kako u tu kategoriju podjednako spadaju svi dijelovi zemlje.

Budući da ljetni mjeseci još uvijek donose naglasak na morskom turizmu, mi smo svoj adut stavili na žilu kucavicu – Zagreb. Glavni grad Hrvatske turističku sezonu ima 12 mjeseci u godini i već godinama plijeni pozornost posjetitelja sa svih kontinenata. S razlogom.

Naime, poznato je kako je grad iznimno bogat poviješću, arhitekturom, gastro ponudom i kulturnim sadržajem u kojima se mogu upoznat „povijest znanosti, umjetnosti, naroda, Europe i civilizacije općenito“.

U jednakoj mjeri, već globalno znakovito, postalo je oduševljenje turista načinom života u kojem se, unatoč urbanom i brzom ritmu, traži onaj predah kako bi zauzeli mjesto u kafiću uz duže ispijanje kave ili omiljenog pića.

Organizirane rute, poznavanje jezika, izvrsna i raznolika ponuda smještaja navelo je sve generacije ovog svijeta u upoznavanju specifičnosti grada. Stari grad, tržnice ili šume u vrlo naseljenim dijelovima grada postale su atrakcije same za sebe.

Međutim, kada sunce siđe s dužnosti, grad pokazuje svoje potpuno lice. Mnogobrojni kafići i klubovi nude sadržaje za svačiji ukus, a šaroliki festivali postali su kao „dobar dan“.

Svi ti čimbenici oduševljavaju sve turiste koji Hrvatsku upoznaju na drugačiji način, a grad, otvarajući se pred svijetom, širokogrudno prima ljude koji se – dokazano – više puta vraćaju u bojazni da su propustili nešto posebno i drugačije.

…NA KONCU…

Priznajemo da smo ovim malim nizom o hrvatskom turizmu razmišljali kako bi bio bila potrebna jedna čitava sezona putovanja s kamerom u ruci, dokumentirajući svo bogatstvo krajeva i načina života, ljepote zavičaja i povijesnih atrakcija.

Smatramo da se o našoj zemlji iz svih pozitivnih perspektiva treba pisati što više i na svim dominantnim jezicima; iz ugla vlastitog iskustva kako bi dobili sliku što zapravo imamo u „vlastitom dvorištu“.

Prezentacije na suvremen način i blizak mladim ljudima u cjelovitosti bi afirmirali sliku kako Hrvatska živi, radi, razvija se i njeguje ljepotu na sebi svojstven način. Na hrvatski način.

Nas putoholičare vrlo često pitaju o iskustvima, doživljajima i atrakcijama iz zemalja koje posjećujemo. Svaka zemlja zaslužuje svojevrsno priznanje na svim stečenim uspomenama te u jednakoj mjeri, ako ne i više – to zaslužuje i naša Hrvatska.