Poput svih nezasitnih avanturista, u svom pozitivnom ludilu, svejedno nam je kojim prijevoznim sredstvom, kada i gdje počinjemo i završavamo svoju novu priču. Nerijetko naše avanture imaju od prve do posljednje stranice zapisane na nogama.

Ovog puta nam je more, u jednakoj mjeri kao i kopno, bilo saveznik kroz naše isplanirane rute. Ono nas je, uz ovogodišnju neizmjernu sunčevu energiju, bodrilo u našem naumu.

Da, upravo smo neke otoke i mjesta obišli na jedrilici, a u perspektivi beskrajne i nezasitne ljepote – čovjek želi naći vječnost.

Tako nas je šum mora, uz poneko polagano ljuljuškanje, budilo. Nekada uz glasnije „dobro jutro“, nekada uz tihi šapat o spremnosti ispratiti nas na daljnji put.

More poput vječnog pjenušca ili pjenušac na moru. Svejedno je. Tako bi mogli opisati našu posljednju etapu ljetnih avantura u Hrvatskoj.

Ovoga puta smo vrijeme proveli podjednako na moru, kao i na kopnu, podsjećajući se zašto mnogi ljudi ista mjesta „provjeravaju“ svake godine.

 

MALINSKA

Kolovozni put počeo je u našoj predivnoj i poznatoj bazi na uvijek atraktivnom otoku Krku. Kao što smo već i govorili o tome, ovdje su sadržaji poput wakeboarding atrakcije, podvodnog parka, ziplinea, ljekovitog blata dovoljan razlog za razbijanje ljetne svakodnevice.

Uz sve, bezvremenska učiteljica života prisutna je na svakom koraku, a kao šlag na tortu nudi se sam grad Krk.

Svega 15-ak minuta od središta otoka, nalazi se naše svakoljetno središte – Malinska. Ono što podcrtava ovo mjesto na turističkoj mapi su predivne plaže koje su, zapravo, prisutne neovisno o smjeru kretanja.

Razlog tome je široka i razvedena obala koja je dala pravo malo šaroliko bogatstvo plaža za svačiji ukus; od šljunčanih i pješčanih do stjenovitih.

Jedna od najvažnijih povijesno – kulturnih znamenitosti nalazi se svega nekoliko minuta od same Malinske. Naime, u selu Sveti Vid – Miholjice postoji mala arheološka zbirka Cickini koji sadrži dekorativni materijal pronađen tijekom istraživanja na istoimenom lokalitetu.

Šuma Cickini nalazi se 15-ak minuta od zbirke gdje su nađeni ostaci rimskog naselja iz 1. i 2. stoljeća te crkve iz 6. stoljeća.

I da se ne radi o našoj bazi, zbog niza sadržaja, prirode, mnoštva plaža i blizine kontinenta i grada Rijeke – posjetitelji se uvijek i iznova vraćaju na otok. Morske radosti ovdje su zagarantirane.

KAMPOR (OTOK RAB)

Šum mora i jedriličarsko opuštanje doveli su nas do šumovitog Kampora na otoku Rabu.

Ovo staro ribarsko naselje sačuvalo je svoj autentičan izgled, bogate pješčane i kamene plaže, a može se pohvaliti i lijepim šetnicama, stazama za bicikliste te raznim mogućnostima sportskog rekreiranja.

Kampor se ponajviše diči franjevačkim samostanom Sv. Eufemije, galerijom radova fra Ambroza Testena, jedne od najstarijih knjižnica na ovom dijelu Jadrana. Tu je, dakako, i etnografski muzej.

Kampor je jedno od onih mjesta što nam „zakupe parcelu“ u srcu i jednostavno znamo da ćemo se jednom vratiti odljetovati i pružiti mu ruku vječnog prijateljstva.

SILBA

Ovaj mali i fascinantni otok predivnih plaža i kristalno čistog mora i zraka zovu još „vratima Dalmacije“, a mještani mu vole tepati da je „otok pješaka“.

Da, s razlogom. Na Silbi nema automobila niti bilo kakvih drugih prijevoznih sredstava. Bez obzira što je mali, otok ima sve što je potrebno za obitavanje.

Naravno, niti tu ne nedostaje uvida u konkretnu povijest, ali i legendi o nastanku zidina i dvorova. Svojim izvornim i mirnim ozračjem stavio si je rezervaciju na mapi: „Ovdje morate doći jer se zaista možete odmoriti“.

Robinzonski turizam, neviđena mirnoća i ljepota, sigurnost od bilo kakvih vozila te isključenje bilo kakvog pojma vremena ono je što smo doživjeli na ovom otoku.

OLIB

Otok Olib u „Silbanskoj skupini“ otoka je najveći, a lokalitet Gradina daje naslutiti kako je naselje postojalo još od vremena Liburna, dok su na lokalitetu Mirine pronađeni novac i ostaci građevina iz 6. stoljeća.

Uz sve, pronađeno je mnogo romanske i liburnske keramike, kao i ostaci veleposjeda iz 1. stoljeća.

Dakle, zašli smo na otok prepun povijesnih niti, dok smo iz perspektive sadašnjosti promatrali nestvarno lijepe pješčane plaže i pejzaž okružen malim otocima. Uvale, tirkizne boje mora i šarm posramile bi najrazvikanije svjetske plaže.

Olib definitivno zaslužuje pažnju svakoga od nas, bilo da se radi o jednodnevnom izletu ili višednevnom ljetovanju.

PREMUDA

Otok okružen otočićima, zaštićen od divljih vjetrova, zarobio nas je svojom energijom. Također, kao i kod ostalih otoka u zadarskom arhipelagu, more je kristalno čisto, tako da se na nekoliko metara dubine bez problema vidi dno.

Možda najpoznatija atrakcija s vanjske strane otoka nalazi se u uvali Široka – podvodna špilja zvana „Jadranska katedrala“.

Veliki prostor špilje smjestio se uzduž grebena, ima više većih ulaza u unutrašnjost. U trenucima kada se osoba nalazi u dnu na otprilike 20-ak do 30-ak metara, iznad se otkriva stijenski svod koji ima „motiv“ katedrale.

Ukoliko je dobro vrijeme, ronjenje je sigurno jer struja nema, a more je, kako smo rekli, iznimno čisto.

Dobitna kombinacija za izlet, atrakciju, upoznavanje čudnovatog i prirodno – divljeg, kao i pravi odmor dobitne su kombinacije.

ONAJ OTOK JUŽNO!

Naše jedrenje, hedonizam, upijanje čistog morskog zraka i „izgaranje“ – što za beskrajnu ljepotu, što konkretno na koži – vraćala nas je prema našoj bazi na otoku Krku. Na tom putu odlučili smo se još za otok Ilovik i mjesto Pogana.

Ilovik je otok koji se u lošinjskom carstvu smjestio najjužnije, u uvalici, a najveća i najpoznatija pješčana plaža Paržine, koja se nalazi na jugu otoka, prikazuje puno nasmijanih lica okupanih energijom kakvu pruža ovo mjesto.

Sv. Petar ime je otočića koji se nalazi na sjevernoj strani te je groblje domaćeg stanovništva.

Povijesne znamenitosti, crkve, kamen i kamene kućice namamit će bilo koga na želju ostati u višednevnom odmoru. Kao i kod mnogih otoka, Ilovik pruža odmor bez buke te antistres terapiju.

Automobila ovdje nema, već samo ljepota i bogatstvo biljnog svijeta s pastirskim stazama te šarmantne ulice. Šarm je ostvaren s cvijećem koje je uređeno u nizu vrtova, a zbog specifičnog šarenila ovaj otok dobio je laskavu titulu „otok cvijeća“.

Već kada smo bili na Iloviku, onako preplanuli smo odlučili „baciti oko“ i na sam jug otoka Cresa, odnosno na mjesto Punta Križa i neke zaseoke poput Pogane.

Ono što nas je uvijek iznova veselilo je ispunjenost i sreća ljudi, kao da je život spustio svoja očekivanja za stotinu brzina. Ljeta ispod našeg plavog neba kao da poručuju upravo to: moglo bi se živjeti i drugačije.

Naša jedriličarska avantura završila je povratkom u Malinsku. Ali putoholičarstvo kao takvo nije. Nakon nekoliko dana odmora, „put pod noge“ bio je gotovo obavezan i na red su došle iste stvari na drugačiji način.

OTOK BRAČ

Treći najveći otok Jadranskog mora čuvaju uvale i šume. Služi kao neiscrpan motiv izgovora o ljepoti i sreći svih mogućih putopisaca, blogera i vloggera, a poznati Business Insider ga je uvrstio u kategoriju jednog od najljepših otoka koji se moraju posjetiti barem jednom u životu.

Brač je vrlo poznat po svome kamenu koji se koristio za izgradnju nekih najznamenitijih građevina u svijetu, ali i po ljepoti, vizuri i motivima plaže Zlatni rat.

Naime, za Bol na Braču kažu da, prema procjenama mnogih domaćih i stranih turista, ugodna klima donosi mogućnost poštenog odmora tijekom cijele godine. Samo mjesto ima onaj šmekerski status gdje se okupljaju, kako naše, tako i strane elite.

 

POSTIRA

Na sjevernoj strani otoka smjestilo se staro ribarsko, a sada i turističko luka-naselje.

Kao i mnogo mjesta na našim otocima, Postira se diči šljunčanim i pješčanim plažama, uvalama, kulturnim spomenicima, ali i mogućnostima za mnoga sportska rekreiranja.

Samo mjesto se prvi put spominje u dalekom 14. stoljeću. Danas, povijest je afirmirana kroz kulturu. Tako možemo, primjerice, vidjeti ostatke ranokršćanske crkve, rimske komplekse i ostatke antike.

Ono što je značajno za Postiru seže kao uzrok želja za dolazak turista, i to redovito više „željnih“ nego što ima kapaciteta.

Plodna zemlja izravno donosi autohtona jela i pića na tanjure i u čaše za sve aktere koji preferiraju takav način uživanja (a to su svi). Dakle, domaća hrana, vrhunsko vino, more i plaže savršene su kombinacije koje jamče zabavu i opuštanje.

 

CAVTAT

Svega dvadesetak kilometara od veličanstvenog Dubrovnika smjestio se gradić Cavtat, bivša rimska kolonija zbog koje se mogu vidjeti spomenici, rezidencije i palače tog doba.

Šarmantnih kamenih ulica, uskih i zbijenih kućica, sjajnih vrtova i palmi na rivi – Cavtat je dao za pravo sam sebi uljuljkati nas u dobca prošlosti sa sveprisutnim dalmatinskim štihom.

Uz kupanje, šetnje vijugavim putevima zapravo počinje i završava na istom mjestu.

Kameni zvonik barokne crkve sv. Nikole iz 15. stoljeća, otkucavajući svaku minutu, ponosno se izdiže i prati mnoge turističke korake.

Ivan Meštrović je na svojevrstan način imao što za „reći“ Cavtatu. Dizajnirao je mauzolej obitelji Račić – poznate pomorske obitelji. Također, svega nekoliko minuta od mauzoleja nalazi se franjevački samostan.

Za obiteljski posjet Cavtat je odličan izbor. Izleti brodovima i sportovi na vodi u kombinaciji s predivnom prirodom i okolinom zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

 

MURTER

Moglo bi se reći kako stanovnici otoka Murtera nisu zaboravili na svoju tradiciju bavljenja poljoprivredom, maslinarstvom, i naravno, ribarstvom. Dapače, taj duh živi kroz zabavno – kulturne događaje, što je vrlo pohvalno.

Ususret tradiciji, Murter je poznat po gajetama; brodicama koje su služile za prijevoz robe i ribolov.

Kao i gotovo svaki kutak naše zemlje, Murter je bogat poviješću, što svjedoče ostaci građevina iz perioda srednjeg vijeka, ali i Antike.

Bez obzira što je stekao poprilično veliku popularnost, još uvijek se čovjek ovdje može odmoriti uz fantastičnu gastronomske delicije.

O bistrini mora ne treba puno govoriti, i to još jednom potvrđuje kvalitetu našeg modrog zlata.

Budući da na glavnoj plaži zna biti gužva, okrjepu je moguće naći na stijenama koje, zajedno s nama posjetiteljima, štiti borova šuma.

Ljepotu koja opčinjava može se doživjeti na vidikovcu Raduč koji je ujedno i najviši vrh (125 metara).

Kako bi doživjeli ono najbolje od Murtera, nismo morali niti čekati trajekt da bi došli na odmor. Ovaj otok šibenskog akvatorija povezan je kopnom zbog pokretnog mosta iz 19. stoljeća. Sjajno!

 

PELJEŠAC

Na drugom po veličini hrvatskom poluotoku prijateljuju šume, udoline i brda s lijepim vinogradima i maslinicima.

Pelješac je uvijek bio poznat po uvalama koje se trebaju istražiti plovilom, dobrim vinima, a niz poznatih pješčanih i šljunčanih plaža privlači velik broj stalnih i novih posjetitelja.

Ima svega za sve; od klasičnih plaža, do onih malo udaljenijih i osamljenijih na kojima se dobiva onaj iskonski efekt „isključenja iz svijeta“.

Budući da je poluotok, izvrsno je prometno povezan, baš poput Murtera, s time da možemo računati pristup svim prijevoznim sredstvima, uključujući i zrakoplov.

Kao i kod većine, ponuda je raznolika; gastronomske „ekspedicije“, biciklističke rute, sportske aktivnosti, planinarenje i povijesni lokaliteti sasvim su dovoljni razlozi da se i Pelješac smjesti na popularnu turističku kartu.

ZAKLJUČAK

Ovo ljeto potpuno smo se, i to zasluženo, posvetili Hrvatskoj i njezinim bogatstvima; od istoka zemlje do samog juga.

Bilo je svega, od višednevnog istraživanja, jednodnevnog upijanja dojmova do višesatnog prolaska i kratkog upoznavanja.

Priznajemo kako je ipak najčarobnije sve to raditi na morski način – ploviti bespućem našeg beskrajnog raja. Osjećaji su izranjali, slagali se i vraćali u more, dok smo u nevjerici promatrali što naša zemlja nudi. To su praktički neopisive stvari.

Hrvatska zato i jest neiscrpan motiv izričaja svih koji su ikad posjetili otoke, poluotoke, šume, sela i šarmantne gradove.

Ljudi se u pravilu vraćaju po novu dozu svih tih osjećaja i doživljaja, a niti mi nismo drugačiji.

Zasigurno ćemo u narednim godinama ponovno obnoviti „gradivo“ i pokušati se zadržati tamo gdje smo samo prolazili. Uz, naravno, neizlječivu težnju otkrivanja novih ljepota ove naše predivne zemlje.