Iako najčešće razmišljamo o novim putovanjima u ljetnim ili zimskim mjesecima, kada nas privlače plaže ili snježne planine, jesen je godišnje doba kao stvoreno za posjet nekoj još neotkrivenoj destinaciji.

Osim što su cijene putovanja i smještaja znatno povoljnije nego u “sezoni”, vrijeme je često još uvijek ugodno, a boje jeseni daju sasvim novo ruho i prirodi i gradskim ulicama. Tonovi poprimaju toplinu i mekoću koju ne možete doživjeti ni u koje drugo doba godine.

Dodajmo još da u ovo doba godine nigdje na vidiku nema one turističke vreve, gotovo neizbježne u srpnju i kolovozu. Ljubitelje gastronomskih doživljaja očekuju delicije poput bundeva, kestenja, mladog vina i svih okusa jeseni. Osim toga, jesen je sezona festivala i uz malo sreće ćete moći posjetiti neki od njih, gdje god da se otputili.

Ako ste ove jeseni odlučili krenuti na nova putovanja i u nove pustolovine, dopustite da predložimo neka od najljepših europskih odredišta koja čekaju da ih otkrijete.

Španjolska

Valencija – spoj tradicije i futurizma

Odredište gdje je jesenska klima vrlo blaga, a temperature samo malo manje od ljetnih savršeno je za putnike kojima nikada nije dosta ljeta. Prepuna zanimljivosti koje se isplati razgledati, smještena na obali s dugom gradskom plažom, Valencija je dom ukusne hrane, tapas barova i kafića čije terase mame tokom dana, a kasnije uvečer netragom nestanu, finog vina kojeg na čašu možete dobiti gotovo svugdje, ali i muzeja, crkava i povijesne arhitekture. Najbolje od svega, gradski centar gdje se nalazi većina ovih zanimljivosti lako ćete obići pješice.

Što raditi otputujete li u Valenciju ove jeseni:

Vratite se u budućnost u Gradu umjetnosti i znanosti

Jedna od najupečatljivijih lokacija gdje se snimala popularna serija Westworld primjer je futurističke arhitekture. Impozantan grad usred grada koji kao da je izronio iz budućnosti, a u svoje četiri glavne građevine skriva najveći akvarij Europe (Oceanografic), digitalno 3D kino (Hemisferic) koje dnevno prikazuje dokumentarne filmove, muzej znanosti te Palaču umjetnosti (Palau de les Arts), gdje su na repertoaru opere, koncerti i balet.

Pedalirajte kroz riječno korito parka Turia

Jedan od najvećih gradskih parkova u Španjolskoj nalazi se u isušenom riječnom koritu rijeke Turie koje vijuga kroz grad. Unajmite li bicikl i krenete ovom devet kilometara dugom šetnicom, očekuje vas bujno zelenilo, parkovi, dječja igrališta, sportski tereni i romantični zakutci koje vrijedi doživjeti. Nad riječnim koritom nadvija se čak 18 mostova, pod kojima uvijek možete predahnuti u hladovini.

Viknite “¡Jamon por favor!” na središnjoj tržnici

Veliko povijesno zdanje u samom centru grada pod svojim krovom skriva nevjerojatno šarenilo boja, okusa i mirisa. Svježi lokalni proizvodi poput iberijskog pršuta, svježeg voća, sireva, maslina i svega ostalog što možete poželjeti mame sa tezgi i pozivaju da iz tržnice izađete s više vrećica no što možete nositi. Sve što se prodaje može se kušati, bilo kod prodavača ili u nekom od simpatičnih restorančića unutar tržnice.

S prostorom od 8000 kvadratnih metara i preko 1200 tezgi, ovo je najveća tržnica svježih proizvoda u Europi. Ako se ove jeseni nađete u Valenciji, svakako preporučujemo da odvojite koji sat za razgledavanje i kupovinu.

U Valenciji možete uživati u remek djelima arhitekture, a kod kuće u remek djelu prirode uživajući u toplom napitku iz ove šalice.

Italija

Toskana – bajkoviti krajobrazi

Rujan i prva polovina listopada su savršeni termini za posjet Toskani. Na put krenite po mogućnosti automobilom, da biste mogli do mile volje obilaziti sve što ova regija nudi. Toskana je srce talijanske gastronomije, ali okuse ljeta sada mijenjaju zavodljivi jesenski poput palente s vrganjima, grožđda, slame sa smokvama, krušaka i jabuka sa sirom pecorino…

Toskana je predivna u ovo doba godine, kada seoske pejsaže zaodjene prekrivač od lišća, a kesteni i vino dozrijevaju, gotovo spremni za berbu. Vrućine su minule, a temperature postale ugodne i tokom dana i u predvečerje.

Što raditi otputujete li u Toskanu ove jeseni:

Krenite u berbu

Vjekovna tradicija pod imenom Vendemmia (grape harvest) mnogo je više od poljoprivrednog događaja. U ovom ritualu sudjeluju sve generacije, od starih farmera, brucoša u lovu na džeparac, turista koji upijaju kulturu i tradiciju Italije, do rodbine vinogradara. Sjajna prilika da se ukljčite, naučite nešto o lokalnim vinima i načinu na koji nastaju.

Zaputite se u lov na tartufe

Toskanske šume obiluju ovim dragulj među gljivama. Organizirani izleti s vodičima gljivarima omogućit će vam da iz prve ruke vidite kako se pronalazi skirveno gastronomsko blago.

Povezite se parnom lokomotivom

Vlak polazi iz Siene uz panoramski pogled južne Toskane. Od planine Amiata, opatije San Salvatore i jesenskog sajma do Asciana i Festivala jeseni i tartufa, očekuje vas nezaboravno iskustvo i krasan materijal za Instagram.

Svi oni koje putovanja ostavljaju bez riječi, a onda ih pretvaraju u pripovjedače na put će ponijeti ovaj zgodan notes da zabilježe sve doživljaje.

Škotska

Cairngorms – probudite gorštaka u sebi

Nacionalni park Cairngorms smješten u istočnom škotskom gorju možda je najljepši primjer jesenske raskoši ove zemlje. Ako ste zaljubljenik u prirodu, ovaj izlet biste svakako trebali staviti na listu želja i onda si tu želju čim prije ispuniti. Toplo se odjenite jer je ovo odredište mrvicu hladnije od onih koje smo do sada spomenuli. Temperature se u rujnu rijetko penju iznad deset stupnjeva, a zakoračimo li dublje u jesen, brzo će doći i blizu ništice.

Cairngorms obuhvaća gotovo tri tisuće kvadratnih kilometara prirode, što ga čini najvećim nacionalnim parkom britanskog otočja. Krajolik je očaravajuć u svojoj raznolikosti – u obilasku ćete vidjeti planine, vrijesišta, šume, močvare, a stignete li do jezera Morlich, čak i pješčanu plažu.

Što raditi otputujete li u Cairngorms ove jeseni:

Osvojite planinske vrhunce

Jedna od zanimljivijih aktivnosti okoje vas očekuju u Cairngormsu lokalci nazivaju Munro bagging. Radi se o izazovu osvajanja vrhunaca viših od 900 metara, nazvanih po Sir Hugh T. Munrou koji ih je krajem 19. stoljeća istražio i popisao. Želite li postati članom elitnog kluba planinara koji su ih osvojili sve, očekuje vas dosta zahtjevan posao, jer je Munroa 282 (od kojih 50 u Cairngormsu). A ako ste u lovu na rekord, morat ćete ovaj zadatak obaviti u manje od 39 dana, 9 sati i 6 minuta, koliko je za to trebalo Stephenu Pykeu 2010 godine.

Upoznajte biciklističke rute

Cairngorms obiluje biciklističkim stazama svih razina zahtjevnosti pa možete uživati u vožnji i pogledu bez obzira na kondiciju i iskustvo.

Kušajte škotski eliksir

U nacionalnom parku nalazi se šest destilerija popularnog scotcha. Čak i ako niste ljubitelj žestokih pića, priuštite si kapljicu škotskog nacionalnog blaga. Samo ne idite u planinarenje odmah nakon toga, jer vas naši dečki iz GSS-a tamo neće pronaći.

Zamaknite u zamak

U Cairngormsu se nalazi čak osam dvoraca podignutih u raznim dobima škotske povijesti. Posjetite neke od njih i saznajte više o burnoj povijesti ove zemlje.

U Cairngormsu je možda hladno, ali nema te studeni koju šalica ukusne vrele kave ne bi potjerala. A uz ovaj praktični gadget kava je uvijek na dohvat ruke.

Portugal

Porto – vino i gitare

Rujan i listopad su bez daljnjega najbolji mjeseci za putovanje u Porto. Vrijeme je još uvijek ugodno pa je prava milina pješačiti ili razgledavati raskošnu povijesnu arhitekturu ovog grada. Ovo je također najbolje doba za posjet nekoj od mnogih vinarija ili pak za odlazak na neku od plaža poput Praie de Matosinhos, na kojima napokon prestaje borba za odlaganje ručnika.

Porto je među ostalim grad pjesme, vina i vrhunske gastronomije. U špici sezone u restoranima i kafićima se često traži mjesto viška, ali ne i u jesen. Ako putujete u potrazi za jestivim doživljajima, nema bolje odluke nego zaputiti se u ovo doba godine.

Što raditi otputujete li u Porto ove jeseni:

Zaplačite uz Fado

Fado je najpoznatija folklorna glazba Portugala. Prepun emocije i melankolije, Fado otkriva pravu sliku portugalskog duha. Sakriti se u polutamni kutak nekog kafića uz čašu crnog vina i poslušati živu izvedbu je iskustvo zbog kojeg su mnogi turisti poželjeli poništiti svoju povratnu kartu i ostati ovdje zauvijek.

Proslavite Martinje na portugalski način

Dan kada krstimo mlado vino u Portugalu se tradicionalno obilježava kužanjem magustoa – kestena pečenih na žaru i čašom snažne Jeropige, desertnog vina s dodatkom Aguardentea (doslovno – vatrene vode). Lokalni je običaj i maskirati lice tamnim drvenim pepelom iz krijesa.

Krenite na put za nigdje

Na kolodvoru São Bento često vlada vreva, ali ljudi koje ćete tammo sresti nisu došli da bi putovali, već da bi se divili ovom veličanstvenom zdanju, uvrštenom na popis svjetske baštine. Pridružite im se i uživajte u pogledu na azulejose, popločene zidove oslikane prizorima iz povijesti Porta.

Možda vas nježni, melankolični stihovi Fada potaknu da se i sami posvetite poeziji. U tom slučaju, ovaj će vam oku ugodni notes itekako koristiti.

 

Sretan put! ¡Buen viaje! Buon viaggio! Hae a guid journey! Boa viagem!