Najbolje vikend destinacije za malo novca ostavit će vas u avanturističkom duhu, s mnogo osmijeha i lijepih uspomena.

Prošlo je više od dvije godine kada je svijet doslovno stao i kada smo pod pritiskom covid-19 situacije morali otkazati sve što nam se do tada bezuvjetno nudilo.

Pod bezuvjetno mislimo da mogućnosti koje smo, uz određeni budžet, mogli zamisliti, isplanirati i ostvariti.

No „sunčana strana ulice“ osvanula je i za nas koji smo naviknuli raditi, uštedjeti i putovati. Napokon smo mogli početi fleksibilnije gledati kada i kako otputovati.

Budući da je u covid situaciji puno posla jednostavno propalo, a ljudi su morali početi iz početka – veseli nas i oduševljeni smo koliko je putoholičara ostalo u štimungu avanturizma.

Kako bi dobro putovanje bilo dobro, svakom je jasno da ne moramo uvijek ići na ekskluzivna, skuplja i prirodom najprivlačnija mjesta.

Sjećanja na putovanja ovise o mnogim čimbenicima: stanju čovjeka, očekivanjima, iskustvima… ali i društvu u kojem se nalazi.

Kako bi ponovno okupili prijatelje, smjestili ideje na jedno mjesto i odlučili se na novu avanturu, želimo s vama podijeliti malo olakšanje i ponuditi ekskluzivnost bez posebne pompe.

Zato vam dajemo listu budget friendly mjesta i vikend destinacija u kojima se za nešto manje novca možete vrhunski zabaviti, uživati, učiti i ponijeti uspomene u svoj dom.

Povijesni grad s monumentalnim štihom

1. BUDIMPEŠTA

Naravno, na svakoj ovakvoj listi (a i šire), Budimpešta je grad koji uvijek osvaja „medalje“ jer nudi ono što svako (bivše) sjedište moći nudi – povijest, estetiku, arhitekturu i veličanstvenost.

Srećom, Budimpešta je zapravo u blizini naše zemlje i iz Zagreba do ovog svjetskog velikog grada možemo doći za svega 15-ak eura!

Što se tiče hotela, apartmana i općenito smještaja – ovaj grad ima izbora. Tako je, primjerice, apartman koji ima visoku 8,6 ocjenu možemo „iskoristiti“ za 400 kuna. Za dvoje – odlično!

Kako bi se podsjetili što Budimpešta uvijek donosi, sigurno ćemo u narednim mjesecima skočiti na ovu vikend destinaciju.

Ipak je Budimpešta povijesni grad s monumentalnim štihom.

Ludi noćni život drugo ime je za Beograd

2. BEOGRAD

Sigurno znate barem jednu osobu (ako to niste vi) koja je otišla u avanturu u Beograd i vratila se puna doživljaja. Kakvih? Neka to ostane između vas 😊

Beograd je, poput Zagreba, grad „svojstven samom sebi“. Ima puno toga za ponuditi, iskustva su odlična i cijene su prihvatljivije no što se može zamisliti.

Status koji Beograd nosi je: odlični i gostoljubivi ljudi, fantastična hrana i savršen noćni život. Prema tome, možda vas ništa ne sputava da se tamo i zaletite 😊

Za svega 300 kuna (u jednom smjeru) možete otići na ludi vikend jer ovaj grad nudi hostele za noćenje od svega 200-ak kuna. Ne može biti loše!

Samostan koji je postao kazalište? Može!

3. LJUBLJANA

Mala, šarena, šarmantna, čista i izuzetno poželjna – tako se može opisati Ljubljana, glavno sjedište i središte Sloevnije.

Prije svega, Ljubljana je zeleni grad. Povodom toga, 2016. godine dobila je i nagradu za najzeleniji grad u Europi.

Uz mnoge zanimljivosti, nama najznačajnija je povijesno obilježje, tj. spomenik seljačkim bunama i našem Matiji Gupcu.

Dvorci, samostan koji je postao kazalište, skulpture… sve nas to čeka u ovoj odličnoj vikend destinaciji! Tko još nije bio u Ljubljani – sad je prilika 😊

Najbolje od svega je što do ovog šarmantnog grada možemo stići za svega desetak do petnaest eura, a cijena smještaja kreće se od tridesetak eura. Sjajno!

Sarajevo – jedna od najpoželjnijih vikend destinacija

4. SARAJEVO

Ako želite posjetiti grad toplih ljudi, vreve trgova, kafića, restorana i sjajnih dućana – Sarajevo je odlično mjesto koje će dugo ostati u sjećanju.

Zapravo, vikend odmor nikada nije bio toliko poželjan kada nam na pamet padne Sarajevo 😊

Za grad možemo reći kako je prva stepenica u upoznavanju zanimljive kulture arapskog svijeta.

Svi su čuli za famoznu Baščaršiju koja predstavlja srce Sarajeva, Bakrenu ulicu, Trg golubova… grad je prepun šarma i kulture koja dobro priziva neka prošla davna vremena.

Do „toplog“ grada možemo stići za otprilike 300-ak kuna, dok su cijene hostela i više nego pristupačne; od 130 kuna pa nadalje. Što nas prijeći za uživanje u ovoj vikend destinaciji?

Luksuz, ljepota i umjetnički zanos idu ruku pod ruku s Trstom

5. TRST

Kakve veze imaju James Joyce i Trst? Pa samo ćemo vam reći kako je veliki pisac rekao: „Moja duša je u Trstu“. 😊

Trst je poseban u svako godišnje doba, a poglavito u jesen i zimu. Povijesna tradicija još uvijek dominira nad komercijalizacijom, a u vrijeme adventa grad krase nebrojene lampice.

Ovdje možete naći najluksuzniji hotel iz doba Austro – Ugarske, a Piazza Unita d’Italia očarat će vas pogledom na zaljev. Kao i glavni trg ograđen bezvremenskim prizorom.

Kao i u ostatku Italije, u Trstu su hrana i aperitivi visoko u hijerarhiji prioriteta, ali to samo daje dodatnu notu onoga što možete doživjeti.

Za pedesetak eura u Trstu ćete zasigurno uživati, a cijene hostela kreću se od oko 400 kuna za noćenje. Vikend destinacija za prste polizati! 😊