Doček zimskog solsticija

Zimski solsticij svake se godine događa 21. prosinca, ponekad dan prije ili kasnije, i označava početak zime. Ove godine pada točno na 21.12. i dogodit će se u 22:49. To je trenutak u kojem je Sunce doseglo najnižu točku svoje putanje. Nakon tog najkraćeg dana u godini, dani ponovno postaju duži – to je simbolička pobjeda svjetlosti nad tamom. Ovaj je dan imao moćno značenje u raznim drevnim kulturama i religijama diljem svijeta te je obilježavan kroz različite svetkovine i tradicije. Tragovi tih tradicija sačuvali su se do danas, a mi smo izdvojili najzanimljivije.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Stonehenge

Stonehenge je jedna od najpoznatijih drevnih građevina u Ujedinjenom Kraljevstvu, pa i na svijetu, i zadivljuje posjetitelje već stoljećima. Tajna ovog mističnog monumentalnog prstena sagrađenog od masivnog kamenja i njegova namjena nikada nisu u potpunosti razotkrivene. Srednjovjekovni ljudi nagađali su kako su ga izgradili divovi ili čarobnjak Merlin. Suvremeni teoretičari zavjera tvrde da se radi o sletištu za vanzemaljce. No, vrlo je vjerojatno da je Stonehenge izgrađen kao mjesto štovanja, hodočasništva i iscjeljenja.

Struktura je možda služila i kao divovski solarni kalendar jer je poravnata u smjeru izlaska Sunca na ljetni solsticij i zalaska Sunca na zimski solsticij. Arheološki dokazi otkrivaju da su se svinje klale u Stonehengeu u prosincu i siječnju, što nas također navodi na moguće svetkovine solsticija.

Svake godine posjetitelji sa svih strana svijeta okupljaju se kako bi obilježili zimski solsticij na ovom mističnom mjestu. Nama zvuči magično!

Irska, Newgrange

Newgrange je jedna od najpoznatijih znamenitosti u Irskoj. Ova monumentalna grobnica izgrađena je za vrijeme neolitika, otprilike 3200 godina prije Krista. Za vrijeme zimskog solsticija zrake sunca kroz poseban otvor prodiru ravno u grobnicu i obasjavaju unutrašnjost na samo 17 minuta u zoru na dan solsticija.

No, samo 50 sretnika svake godine ima priliku prisustvovati ovome događaju „iznutra“. Svi ostali mogu se pridružiti proslavi na brežuljku ispred ulaza u samo zdanje. O tome tko će ući u grobnicu na jutro solsticija odlučuje se lutrijom koja se provodi krajem rujna svake godine. Mogli bismo probati sljedeće godine!

Skandinavija, blagdan svete Lucije i svetkovina svjetlosti

Diljem svijeta drevne svetkovine povezane sa zimskim solsticijem pomiješale su se s novijim tradicijama i nastali su mnogi moderni blagdani kakve poznajemo danas. U ranijim stoljećima Nordijci su obilježavali zimski solsticij paleći ogromne lomače kako bi otjerali zle duhove i promijenili putanju Sunca. Nakon prelaska na kršćanstvo, u proslavu su uključili i legendu o svetoj Luciji. Današnja svetkovina svjetlosti kombinira elemente paganske i kršćanske tradicije. Prema starom julijanskom kalendaru, solsticij je padao na 13. prosinac, koji je danas dan blagdana svete Lucije. U Skandinaviji on označava početak božićnog vremena. Povorke mladih žena odjevenih u bijele haljine s crvenim pojasima te s vijencima okićenim svijećama na glavama osvjetljavaju najtamniji dio godine i donose nadu. Tradicionalno se poslužuju kolačići od đumbira, slatka peciva sa šafranom i glogg (skandinavska verzija kuhanog vina).

Iran, Shabe Yalda

Ova drevna perzijska svetkovina, kao i mnoge proslave zimskog solsticija, slavi kraj kraćih dana i pobjedu svjetlosti nad tamom. Yalda znači „rođenje“ i obilježava se u krugu obitelji, uz svjetlost svijeća (nekada su to bile lomače koje su gorile cijelu noć), čitanje poezije i gozbu kako bi se „izgurala“ najduža noć u godini. Tradicionalno se jedu orašasti plodovi i voće, uključujući šipak i lubenicu jer legenda kaže da jedenje ljetnog voća štiti od bolesti kroz zimu.

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić

Image by tawatchai07 on Freepik