Dolazak prosinca označava i početak adventske čarolije u europskim gradovima, kad se ulice pretvaraju u bajkovite scenografije ispunjene svjetlima, mirisima kuhanog vina i zvucima božićnih pjesama. Ako si ljubitelj putovanja i avanture, ne propusti ovo posebno doba godine za posjet najboljim adventskim destinacijama – Zagrebu, Ljubljani, Beču, Budimpešti i Pragu.
U nastavku ti donosimo što nikako ne smiješ propustiti vidjeti i doživjeti na putovanju kroz omiljene europske destinacije u ovo magično blagdansko vrijeme.

Zagreb, Hrvatska

U srcu hrvatske metropole, Zagreba, uzbuđenje zbog nadolazećeg Adventa raste iz dana u dan. Toplinski “warm-up” događaj otvara festivitete 29. studenog u Oktogonu, predstavljajući Zagrebačke soliste. Službeno paljenje prve adventske svijeće na Manduševcu zakazano je za 2. prosinca, označavajući početak jedne od najprepoznatljivijih turističkih manifestacija koja će trajati do 7. siječnja.
Iako Gornji grad prolazi kroz obnovu, blagdanska čarolija neće izostati. Europski trg, Zrinjevac i Strossmayerov trg postat će epicentri događanja. U gradskom parku Ribnjak, posjetitelji mogu uživati u “Mjesečevom vrtu”, dok će najmlađi biti oduševljeni “Ledenom bajkom”. Strossmayerov trg i Zrinjevac zadržavaju svoju popularnost, dok će ljubitelji klizanja i ove godine posjetiti Tomislavac.

Adventska čar se širi na nove prostore, uključujući park Ribnjak i Jelačić-plac. Bogat program obuhvaća više od 100 koncerata, izložbi, predstava i kulturnih aktivnosti, pružajući posjetiteljima 40 dana blagdanske radosti. Organizacija i provedba zahtijevaju suradnju više od 2.000 ljudi, stvarajući nezaboravan doživljaj za sve prisutne.
Bogat program i izvođači čekaju posjetitelje s više od 100 koncerata, izložbi, predstava i kulturnih aktivnosti. Advent će trajati 40 dana, uključujući više od 2.000 ljudi u organizaciji i provedbi.

Ljubljana, Slovenija

Poseban naglasak stavlja se na očuvanje tradicije i održivost, s organskim proizvodima, lokalno uzgojenom hranom te održivim praksama koje oblikuju blagdanski užitak i povezanost s lokalnom zajednicom.
Adventski sajmovi, prepuni gastronomske ponude, suvenira i božićnih ukrasa, čine gradsku jezgru središtem društvenog života. Prosinački kalendar u Ljubljani 2023. nudi besplatne glazbene koncerte, krstarenja Ljubljanicom, božićne sajmove, kazališne predstave, humanitarne izložbe te atrakcije poput čarobne šume, povorke sv. Nikole, Ledene kraljice i koncerata zborova osnovnih škola.
Program Adventa u Ljubljani 2023. obuhvaća širok spektar događanja, uključujući svečano paljenje lampica na Prešernovom trgu, božićne jaslice od slame ispred Zoisove palače, prosinačko ozračje u Ljubljanskom dvorcu, koncerte zborova osnovnih škola, božićni koncert, Dvorski blagdanski sajam, humanitarnu izložbu UNICEF-ovih krpenih lutaka, sajam sv. Nikole, čarobnu šumu, povorku sv. Nikole, Ledenu kraljicu, orguljaše u staroj gradskoj jezgri te proslavu Nove godine na gradskim trgovima.

Beč, Austrija

Jedno od najljepših i najpoznatijih europskih božićnih odredišta, Beč, otvara svoj adventski šarm svečano u subotu, 11. studenog, ispred Gradske vijećnice. Na Rathausplatzu, ispred ovog impozantnog arhitektonskog remek-djela, posjetitelje dočekuje božićni sajam stvarajući jedinstvenu atmosferu s velikim božićnim drvcem, klizalištem i panoramskim kotačem.

Štandovi nude raznovrsnu paletu proizvoda, od igračaka do odjevnih dodataka, delikatesa i toplih napitaka, zadovoljavajući ukuse i želje svih posjetitelja. U prizemlju Gradske vijećnice, poseban prostor za djecu pruža im priliku sudjelovati u božićnim radionicama, dok svi posjetitelji mogu uživati u besplatnim koncertima međunarodnih zborova tijekom vikenda.
Ova božićna bajka u Beču ima dugu tradiciju, koja seže unatrag do 1975. godine, kada su otvoreni prvi drveni štandovi. No, božićni sajmovi u Beču datiraju još od 1600. godine, s tržnicom na bečkom Grabenu poznatom kao “Thomasmarkt”. Gotovo 180 godina kasnije, Beč svojim posjetiteljima pruža čaroliju održivosti, s čak 75% proizvoda, hrane i pića na sajmu koji se uzgajaju organski, slijedeći brend Wiener Gusto.

Advent u Beču traje do Svetog Stjepana, 26. prosinca, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u prekrasno uređenom prostoru s tisućama svjetlucavih lampica, mirisima kuhanog vina i božićnih pjesama. Ako planiraš posjetiti Beč, pripremi se na neodoljivu čaroliju austrijske prijestolnice koja spaja tradiciju, zabavu i održivost na nezaboravan način.

Prag, Češka

Sa dolaskom zimskih mjeseci, Prag, jedan od bisera srednje Europe, postaje živopisan grad ispunjen pravom blagdanskom čarolijom. Advent u Pragu donosi nezaboravan doživljaj koji sjedinjuje tradiciju, bogatu povijest i bajkovitu atmosferu. Centralni božićni sajam u Pragu prostire se na Starogradskom trgu (Staromestske namesti), srcu grada gdje se stoljećima isprepliću povijest i kultura. Tipično srednjoeuropski ugođaj obogaćen je mirisima kuhanog vina, sočnih kobasica i drugih mesnih specijaliteta. Česi s ponosom predstavljaju svoje gastronomske užitke, omogućujući posjetiteljima da uživaju u klasičnim poslasticama poput medovine i piva, te istraže raznolikost lokalnih kulinarskih delicija.

Vaclavov trg, drugi veliki gradski trg u Pragu, osvjetljava adventsku čaroliju svojim manjim, ali jednako šarmantnim božićnim sajmom. Unatoč skromnijim dimenzijama u usporedbi s glavnim trgom, Vaclavov trg nudi intimnost i mirniji doživljaj blagdana. Na štandovima možete pronaći prigodne proizvode, suvenire i ukusne poslastice, pružajući vam priliku za blagdanski shopping i uživanje u pravom češkom duhu.

Budimpešta, Mađarska

Kada je riječ o božićnim sajmovima, Budimpešta, poznata kao Kraljica Dunava, nudi bogatstvo doživljaja. Iako se možda manje ističe u pričama o svojim znamenitostima, Budimpešta se ističe kao jedna od najraznolikijih božićnih destinacija u Europi. Ako planirate posjetiti Budimpeštu, svakako posjetite dva najpoznatija božićna sajma na Vörösmarty trgu i onaj kod Bazilike sv. Stjepana.
Glavni božićni sajam u Budimpešti održava se na Trgu Vörösmarty, nedaleko od Lančanog mosta i deset minuta hoda južno od Parlamenta. Sajam privlači stotine tisuća posjetitelja svake godine, nudeći bogat doživljaj s mnogo izlagača, glazbenih nastupa i događanja za djecu, uključujući besplatni vlakić.

Posjetitelji mogu uživati u mađarskim specijalitetima poput kobasica, gulaša, savijača, langošica i pečenih kestena, te isprobati kuhano vino i druge prigodne napitke. Nekoliko stotina metara dalje od Trga Vörösmarty, Bazilika sv. Stjepana domaćin je čarobnog božićnog sajma od 2011. godine. Sajam se ističe jedinstvenom atmosferom i spektakularnom rasvjetom, uključujući projekcije na pročelju Bazilike nakon zalaska sunca.
Na Trgu sv. Stjepana, posjetitelje očekuje klizalište, preko 100 izlagača s gastronomskim i obrtničkim ponudama, te veliki adventski vijenac s paljenjem svijeća tijekom došašća.

Završavamo naš putopis kroz božićne sajmove s nadom da ste osjetili čaroliju koju nude Budimpešta, Prag, Zagreb, Ljubljana i Beč tijekom adventskog razdoblja. Svaki od ovih gradova ima svoju jedinstvenu priču, od tradicionalnih sajmova do jedinstvenih događanja, stvarajući nezaboravna iskustva za posjetitelje. Uživajte u ukrašenim trgovima, gastronomskim delicijama, glazbi i obiteljskoj atmosferi koja čini ovo doba godine posebnim. Sretan adventski put i blagdani puni radosti!