Svakako je, osim izvrsnih plodova, jedna od prvih asocijacija za jesen – berba. Stoga, jesen donosi berbu, a mi najpoznatije vinske regije u kojima možete doživjeti svu raskoš tradicije i uživanja u vinima.

Na pragu smo listopada, mjeseca koji je vrlo značajan u kontekstu promjena, kako u prirodi, tako i u čovjekovim doživljajima i osjećajima. 

Jesen je iskreno šarenilo stopljeno s čovjekom; okruženje u kojem se stvara jedinstvo narančastih, crvenih i zlatnih boja. 

Upravo zbog svoje specifičnosti, jesen je vrijeme berbe; vrijeme zbog kojeg se svake godine divimo što donose plodovi rada. 

Time voćnjaci i vinogradi postaju središta okupljanja, druženja i najavljivanja svega onoga što jesen krasi. 

Tako smo došli do čarobnog napitka, odnosno vina koje ima zaista rezervirano i posebno odabrano mjesto u različitim kulturama i povijesti. 

Raznolikost aroma, boja i naravno – okusa najčešće se povezuje s uživanjem, gostoljubivošću ali i ekskluzivnošću. 

Budući da je spektar kvaliteta i same estetike vina vrlo širok, svaki znalac koji prepoznaje okuse dobro će znati vrste grožđa, način proizvodnje, a onda i područje iz kojeg određeno vino dolazi. 

Stoga, u najavljenom tonu šarenila i promjena, ali i uživanja i radoznalosti, u ovom blogu donosimo neka od najzanimljivijih europskih vinskih područja. 

Uživajte u virtualnoj šetnji po Francuskoj, Grčkoj, Italiji….

BORDEAUX, FRANCUSKA

Na obalama rijeka Garonne i Dordogne smjestila se jedna od najpoznatijih vinskih regija na svijetu – Bordeaux. 

Ako ste ikada čuli (a znamo da jeste :)) za sorte Merlot, Cabernet ili Sauvignon – sada znate od kuda dolaze, a cijenjenost crnih vina nije potrebno posebno isticati. 

Dvije glavne regije, Rive Gauche (lijeva obala) i Rive Droite (desna obala), kao u nekom filmu, podijelile su uloge. 

Naime, lijeva obala poznata je po sorti Cabernet Sauvignon od kojih se proizvodi crno vino, a desna obala po proizvodnji crnih vina od sorte Merlot. 

Stoga, Bordeaux je izuzetno popularna turistička destinacija za sve ljubitelje vina, naravno – regija ima mnogo vinarija te možete obilaziti područje i degustirati vina.

TOSKANA, ITALIJA

Na obalama Tirenskog mora, u središnjoj Italiji, nalazi se jedna od najcjenjenijih vinarskih regija u cijelim svijetu. 

Naravno, radi se o ultra popularnoj Toskani, regiji koja se diči proizvodnjom crnog vina od sorte Sangiovese. 

Također, u Toskani se proizvodi i bijelo vino od sorti Vernaccia i Trebbiano, a crvena vina obično su suha, arome crnog voća. 

Stoga, ukoliko niste okusili, primjerice, Chianti – najpoznatije toskansko vino, vrijeme je! :) 

Ako mislite posjetiti Toskanu, doživjeti njezine čari i bogatstvo okusa – savjetujemo da: 

 • budete spremni na hodanje i doživljaj nečeg drugačijeg 
 • rezervirate smještaj na vrijeme jer je potražnja za smještajem jako velika 
 • unaprijed rezervirate degustacije vina

DOURO, PORTUGAL

Kao što ste i pretpostavljali, Douro regija nalazi se u blizini rijeke Douro, na sjeveru Portugala – ponosno noseći naziv najveće vinske regije u zemlji. 

Douro regija poznata je po proizvodnji bijelih vina od sorti Riesling i Viognier te crnih vina od sorte Touriga Nacional. 

Najpoznatije Douro vino definitivno je Porto, koje je zapravo mješavina nekoliko vrhunskih sorti te je bogatog okusa i arome. 

Dakle, ukoliko vam je stalo do raznolikosti i kvaliteti vina te bogatstvu područja – definitivno se zaputite u Douro regiju.

CHAMPAGNE, FRANCUSKA

Kako bi ijedan blog o vinima mogao proći, a da ne spomenemo pokrajinu Champagne? 

Ovo je jedna od regija koja je zaista iznimno popularna čitavom svijetu i to zbog proizvoda koji gotovo da nemaju premca. 

Pokrajina se inače nalazi u blizini grada Reimsa, na sjeveru Francuske koji je, pak, 140 kilometara od megapolisa Pariza. 

Dakle, Champagne je najpoznatiji po proizvodnji pjenušavih vina koja su, u pravilu, suha s aromama bobičastog voća i začina. 

Najpoznatija Champagne vina su: 

 • Dom Perignon 
 • Louis Roederer 
 • Veuve Clicquot 
 • Moet&Chandon

SANTORINI, GRČKA

Izuzetno popularna turistička destinacija definitivno je Santorini – jedan od najljepših grčkih otoka i bisera smještenih u Egejskom moru. 

Dakako, s obzirom na popularnost otoka, dodatno veličanje je i zbog toga što je Santorini jedan od najpoznatijih vinarskih područja u zemlji. 

Poznat po proizvodnji bijelih vina od sorte Assyrtiko zbog koje se uživa u bogatstvu okusa, a otok nudi puno vinarija za degustacije vina i obilaske. 

Assyrtiko, kao najvažnija sorta vina na Santoriniju, poznata je po visokoj razini kiseline, ali i suhim i mineralnim aromama. 

Najpoznatija Santorini vina su: 

 • Santo Wines 
 • Yiannis Boutaris 
 • Domaine Sigalas 
 • Hatzidakis 

Naravno, kako bismo bili do kraja pošteni, još od poznatih vinskih pokrajina koje biste trebali posjetiti definitivno su: 

 • Mosel u Njemačkoj 
 • Burgundija, Francuska 
 • Rheingau, Njemačka 
 • Rioja, Španjolska 

Stoga, vinske regije su zlata ovog svijeta, a ukoliko ste u mogućnosti ispratiti tradiciju i bogatstvo okusa u nekoj od navedenih zemalja – svakako preporučamo i nadamo se da ćete sa sobom donijeti samo lijepe jesenske uspomene.